Hahn: EU je logičan put za BiH

Vijesti 09. dec 201510:08 > 10:29
Screenshot

"Dejtonski sporazum i jasna evropska perspektiva nisu dva suprotna smjera. Evropski put je prirodan dalji razvoj koji se oslanja na stabilnost i mir koji su ostvareni zahvaljujući Dejtonskom sporazumu", poručio je Johannes Hahn, evropski komesar za proširenja.

Hahn je rekao da je ovo pravi momenat da zemlja krene dalje i odgovori na očekivanja građana.

Vlasti zemlje su pokazale da su opredijeljeni za potrebne reforme i u tom smislu zahvaljujem Predsjedništvu BiH jer se veoma zalagalo u tom procesu. Svi politički lideri i stranke su potpisale izjavu da će preduzeti potrebne korake za evropsku integracije. Nemoguće je prenaglasiti važnost ovog dostignuća. Izjavu su podržale i sve institucije zemlje. Implementacija reformske agende namijenjena je da se riješe socio ekonomski izazovi BiH“, napomenuo je Hahn.

Hahn je kazao da je neprihvatljiva stopa nezaposljensti u BiH.

Blizu 60 posto mladih ljudi u BiH je nezaposleno što je najviša stopa nezaposlenosti u Evropi.”

Koordinacijski mehanizam i prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju su dva ključna pitanja, u kojem obje strane, BiH i EU, moraju ispuniti obaveze, zaključio je Hahn.

Hahn je kazao da države članice EU očekuju da se će vlasti u BiH brzo prilagoditi SSP nakon pridruživanja Hrvatske i EU. 

BiH je ponovo na putu reformi i svi smo sretni zbog toga. Napredak je postignut, imamo novi polet. BiH je skoro pa postala najbolji učenik u razredu, ali rekao bih da tu ima još prostora za napredak“, istakao je on i dodao da ovaj momentum BiH mora zadržati kako bi postigla vidljive rezultate za građane, za mladu generaciju koja želi vidjeti perspektivu u svojoj zemlji.