Festival duvačkih orkestara FBiH u Zenici

Vijesti 08. nov 201418:58 > 19:02
Anadolija

Povodom 45 godina od osnivanja Kulturno umjetničkog društva (KUD) Željezara Zenica, u ovom gradu je održan sedmi Festival duvačkih-puhačkih orkestara Federacije BiH.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

 Festival je otvoren defileom kroz grad. Zeničkim ulicama su odjekivali zvuci različitih instrumenata. Članovi orkestra su svirali najpoznatije marševe. Nakon defilea, svi orkestri su pred robnom kućom Bosanka odsvirali nekoliko zajedničkih kompozicija, a nakon čega su se uputili u Katolički školski centar Zenica. Duvački orkestar je u početku bio gradski, a nastao je prije 88 godina. Međutim, već 45 godina pripada kulturno-umjetničkom društvu Željezara.

“Velika je čast svirati u ovakvom orkestru, koji ove godine slavi 88 godina postojanja”, pojasnio je za Anadoliju jedan od članova orkestra Dado Ruvić. 

Istakao je da je bitno da svaki grad ima ovakav sastav, kako bi regrutovao ne samo školovane muzičare, već i one koji nisu imali priliku završiti školu. 

“Nijedna velika manifestacija, bilo gdje, ne bi smjela proteći bez ovakvih sastava”, kazao je Ruvić.

U prepunoj dvorani, pored domaćina, svoje kompozicije izveli su i orkestri iz Travnika, Jajca i Živinica. Repertoar je bio raznovrstan što prethodnih godina nije bio slučaj. Tako da su ljubitelji ove umjetnosti mogli čuti kompozicije od domaćih autora, kao što je Dino Merlin, pa sve do Deep Purplea.

Naravno, veliki broj kompozicija su bila djela poznatih kompozitora klasične muzike.

“Problemi finansijske prirode su nas spriječili da kao ranijih godina imamo goste iz drugih zemalja, ali i da Festival okuplja 15-ak, a ne kao danas četiri orkestra”, kazao je predsjednik Duvačkog orkestra KUD Željezara Zenica Azur Bijedić.

Izrazio je posebnu sreću što 90 posto sastava čine mladi. 

“To je ono što će još mnogo godina održati ovaj orkestar živim. Svakako, trenutno smo u fazi ubacivanja novog programa, gdje smo pored starog posebnu pažnju okrenuli modernim kompozicijama, ali i jazz muzici”, pojasnio je Bijedić.