Sporazum Vlade RS i SIPA-e pod novim aršinima

Vijesti 14. dec 201518:47 > 19:02
N1

Brzopotezna odluka Republike Sprske da prekine saradnju sa državnim policijskim i pravosudnim institucijama brzo je i prestala da važi. Saradnja se ponovno uspostavlja. I to doradom Sporazuma između MUP-a Republike Srpske i SIPA-e.

Saradnja se ponovno uspostavlja, i to doradom Sporazuma između MUP-a Republike Srpske i SIPA-e. Ovim bi trebalo da budu definirane procedure za provođenje akcija državner agencije na teritoriji Republike Sprpske. Kako saznajemo, to će podrazumijevati da SIPA mora da obavijesti entitetski mup po aktivnostima u RS. Premijerka, Željka Cvijanović, kaže da će sposrazum, biti potpisan u srijedu.

Rezultat je to hitnog sastanka u Banjaluci, nakon kojeg je iz MUP-a saopšteno da ovaj entitet nastavlja saradnju, te da će sporazum podrazumijevati saradnju u borni protiv terorizma. Da će saradnja biti uspostavljena na novim aršinima potvrdio je i državni ministar sigurnosti, ali nije govorio o terminu potpisivanja. 

“Moram biti iskren nisam ni znao za taj sporazum niti sam ga pogledao. O tome se treba razgovarati, ali o tome da će se nešto u srijedu potpisivati, to ne znam”, riječi su Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH.

Direktor SIPA-e, Perica Stanić, potvrdio je za N1 da se još radi na detaljima sporazuma, te da će biti potpisan uskoro. Kako nam je rečeno, da se uključi u izradu sporazuma pozvan je i MUP Federacije BiH.

U zakonu o SIPA-i navodi se da su svi organi na svim nivoima vlasti, iz oblasti unutrašnjih poslova i carina, dužni sarađivati sa SIPA-om, ali i SIPA sa njima. U Zakonu se također navodi da se detalji te saradnje moraju definirati međusobnim sporazumima policijskih agencija.

Sporazum o operativnoj saradnji policijskih agencija u BiH potpisan je prije otprilike deset godina, i prilično je štur. MUP Republike Srpske želi da se taj sporazum doradi i detaljno definiraju procedure.

Pojedini sigurnosti izvori smatraju da bi, ukoliko sporazum bude podruzumijevao da SIPA svoje akcije na teritoriji RS mora da najavi , to bio ustupak ovom entitetu, koji je negodovao zbog nedavnog, kako kažu,nezakonitog upada u policijsku stanicu u Novom Gradu.

Inače, posljednji sporazum policijskih tijela u BiH poptisan je nakon februarskih demonstracije i odnosio se na narušavanje javnog reda i mira. Međutim, uz potpise čelnika MUP-a Federacije, Kantona Sarajeva, SIPA-e i Direkcije za koordinaciju, nije bilo potpisa ministra policije Republike Srpske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.