Katana: Novinar ili donosi istinu ili je držač za mikrofon

Vijesti 15. dec 201509:25 > 09:32
N1

Novinarka Oslobođenja i humanistica Gordana Katana ovogodišnja je dobitnica Međunarodne nagrade za borbu protiv poricnja genocida koju dodjeljuje Udruženje Prijedorčanki Izvor.

Dvadeset godina posvetila je razobličavanju genocida. Na pitanje koliko njena posvećenost teška za život, pogotovo u BiH, Katana je odgovorila da je to jedan od segmenata novinarskog posla.

Pisati o ratnim zločinama, suđenju zločincima, putu koji prolaze porodice žrtava. Znala sam da je to put kojim ću ići i izvještavati. Nakon 20 godina žao mi je što veliki broj lica, za koja se osnovano sumnja da su počinila ratne zločine, još uvijek se nalazi na slobodi, te što se zločini i genocid poriče“, rekla je za N1.

Ona je kazala da za svakog novinara u BiH postane frustrirajuće kada ima situaciju da se suočava sa otvaranjem novih masovnih grobnica, da proces traženja nestalih ide sporo, da imamo političare koji svjedoče u Hagu u korist lica osumnjičenih za najteže ratne zločine uključujući genocid.

Nekada sam bila sigurna da će proces nakon rata ići mnogo brže i da će suđenja ključnim licima biti okončana“, rekla je Katana.

Često pored njenog imena se može pročitati “hrabra novinarka iz Banjaluke”. Pisala je za brojne domaće i strane medije, najviše tekstova objavila je u Oslobođenju. Često je bila izložena prijetnjama, uvredama, otkazima, pritiscima.

Ako ste odlučili biti novinar onda trebate javnosti donijeti istinu, govoriti istinu i to je jedini motiv. Nikada nisam razmišljala o strahu. Ako ne poduzimate ništa i ne pokušavate promijeniti stvari onda se obični glasnogovornik vlasti ili držač za mikrofon“, smatra Katana.

Međunarodnu nagradu za borbu protiv poricanja genocida do sada su dobili: 2012. godine Ed Vulliamy, britanski novinar koji je svjetskoj javnosti objelodanio postojanje logora smrti u BiH, 2013. godine Nevladina organizacija iz Srbije Žene u crnom čije članice su najzapaženije u regionu na polju zaštite ljudskih prava i suočavanja sa genocidnom prošlošću, te Oliver Frljić pozorišni reditelj koji se kroz svoje predstave obračunava sa fašizmom.

Katani je nagrada uručena u petak u Prijedoru u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.