SBB-u će pripasti Aerodrom, Autoceste FBiH i Lutrija BiH

Vijesti 15. dec 201519:35 > 19:42
Izvor: N1

Vlada FBiH je na svojoj posljednjoj sjednici za vršioca dužnosti predsjednika NO JP Elektroprivreda imenovala Adnana Terzića, za članove Izeta Žigića takođe iz SBB , Kerima Baltu, Seada Rašidbegovića i Jakuba Dinarevica iz SDA te Milenka Obada.

Prethodna saglasnost na tri mjeseca data je i za BH Telecom gdje je za predsjednika NO takođe izabran Fuad Čibukčić iz SBB, te članovi SBB i SDA.

I ove pozicije dio su dogovora koalicionih partnera SDA i SBB, no ne i priprema za imenovanje novih direktora, jer kako tvrde u SDA-u ovim kompanijama nema potrebe mijenjati postojeće stanje i SDA kadar.

Iako to u SDA nisu javno potvrdili, doznajemo kako će direktorske pozicije zadržati i u BH Pošti i Željeznicama FBiH. Za komentar iz SBB su ostali nedostupni no doznajemo: U najatraktivnijem paketu nalaze se i direkcije za ceste, odnosno Autoceste FBIH. Na čelu Direkcije Autocesta, umjesto smijenjenog Ensada Karića, odnedavno je SDA-ov kadar Jasmin Bučo, ali u statusu vršioca dužnosti generalnog direktora, no uskoro će ga naslijediti kadar SBB-a. Ova stranka takođe pregovara za čelnu poziciju sarejevskog aredroma ciji je aktuelni direktor Ivica Veličan kadar je SDP-a.

Prethodna koalicija SDA i DF-a raspala se zbog suprotstavljenih interesa oko raspodjele nacionalnih resursa, u kojima je državni kapital vrijedan više od 20 milijardi KM.

Bila je sporna prije svega Elektroprivreda i imenovanja, za što su u DF-u tvrdili da je odgovorno resorno ministarstvo, a ne Vlada Federacije BiH što ce kasnije potvrditi i Ustavni sud.

No do tada se koalicija raspala.

U svemu navedenom ne treba zaboraviti kako su i SDA i SBB uoči izbora potpisale izjavu u CCI kojoj se obavezuju da ce se boriti za depolitizaciju javnog sektora. No danas je to manje važno.

Posebni pregovarački timovi dvije stranke formirani su za raspodjelu kadrovskih pozicija na nižim nivoima vlasti.

N1 pratite putem aplikacija zaAndroid | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter |Facebook.