Najbolja zemlja za život je Norveška, BiH daleko od toga

Vijesti 16. dec 201518:04 > 21:01
Izvor: Pixabay

Izvještaj o društvenom razvoju je godišnja publikacija koju Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) izdaje od 1990. godine. Izvješće se temelji na Indeksu društvenog razvoja, a nastalo je kao odgovor na isključivo ekonomske modele procjene društvenog razvoja.

Ovogodišnji izvještaj obuhvatio je 188 zemalja te UN priznate teritorije diljem svijeta. Najbolja zemlja za život je Norveška, a Hrvatska se nalazi na 47. mjestu, pokazuju najnoviji podaci o društvenom razvoju za 2015. koje je Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) službeno predstavio ovaj tjedan.

Na drugom je mjestu Australija, slijede Švicarska, Danska, Nizozemska, Njemačka, Irska, Sjedinjene Američke Države, Kanada i Novi Zeland. Od 20 najboljih zemalja za život, 11 ih se nalazi u Europi. Na samom začelju liste od 188 zemalja nalaze se Eritreja, Centralna Afrička Republika i Niger. Bosna i Hercegovina je na toj listi zauzela 85. mjesto. 

Regija

Fokus ovogodišnjeg izvještaja o društvenom razvoju je na područje rada koje se uvelike mijenja uslijed ekonomskih i financijskih kriza, tehnoloških promjena, globalizacije, starenja društva i ekoloških izazova. Visoko kvalificiranim radnicima i onima koji imaju pristup tehnologiji na raspolaganju su nove vrste poslova i novi načini rada. No, predviđa se kako će tehnološke inovacije dovesti i do nestajanja mnogih poslova.

N1 pratite putem aplikacija zaAndroid | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter |Facebook.