Učenici zbog gluhonijemog drugara uče znakovni jezik

Vijesti 17. dec 201517:23 > 18. dec 2015 07:22
N1

Zejd Ćoraić, učenik je prvog razreda osnovne škole "Osman Nakaš". Od rođenja ne čuje, a otežano i govori. To ga ne sprečava da komunicira sa ostalom djecom iz razreda i to znakovnim jezikom.

Zejdova učiteljica, Sanela Ljumanović, najzaslužnija je za organizovanje kursa znakovnog jezika i to sve kako bi Zejd imao jednake uslove kao i drugi učenici.

“Spremala sam se svaki dan za novi čas, za novu nastavnu jedinicu, i morali smo učiniti nešto trajnije što će pomoći ostaloj djeci i Zejdu da komuniciraju međusobno. Zejd uči zajedno sa nama, sretniji je i veseliji”, kazala je Ljumanović.

Trideset Zejdovih školskih drugova i drugarica zajedno sa učiteljicom, pohađaju kurs znakovnog jezika kako bi lakše komunicirali sa Zejdom.

Za Anisu Šetkić, tumača znakovnog jezika, veliki je izazov raditi sa djecom. Kaže, bila je skeptik kako će djeca naučiti znakovni jezik, ali kroz igru i smijeh savladali su svaku lekciju.

“Jako dobro savladavaju znakove. Već komuniciraju sa Zejdom pa prenose svojima kući i zadovoljna sam kako sve funkcioniše”, otkriva Šetkić.

Kurs se održava jednom sedmično i trajat će tri mjeseca, a ovi mališani će po završetku kursa biti sposobni ostvariti osnovnu komunikaciju sa gluhonijemim osobama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.