RS: Najstariji mladoženja ima 83 godine, mlada godinu manje

Vijesti 19. dec 201515:40 > 15:47
Morguefile.com / Ilustracija

U Republici Srpskoj se u prosjeku na hiljadu stanovnika zaključuju četiri nova braka.

Iako od 2007. godine datira trend smanjenja broja zaključenih brakova u ovom bh. entitetu, ipak je u 2014. godini došlo do evidentnog porasta u odnosu na 2013, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku, navedeni u godišnjaku „Ovo je RS“.

Najstariji „mladoženja“ u 2014. godini imao je 83 godine, a „nevjesta“ 82 godine, dok je najmlađi mladoženja koji je zaključio brak imao 15 godina, a toliko je imala i najmlađa nevjesta.

Prosječna starost nevjeste prilikom zaključenja braka u RS je 28,2, dok prvi brak u prosjeku žene zaključuju sa 26,7 godina.

Istovremeno, prosječna starost mukaraca prilikom zaključenja braka je 31,7 godina, a prvi brak mladoženje u prosjeku sklapaju sa 30,1 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u RS je lani bila 26,9 godina, te je u odnosu na godinu ranije, prosječna starost zadržana skoro na istom nivou.

Statističari konstatiraju da podaci ukazuju na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da starosna granica prilikom rađanja djece raste.

U posljednjem periodu, kada su u pitanju živorođena djeca, posmatrajući prosjek od pet godina, u braku se rađa oko 82 posto djece.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.