Husić: Zatvaranje rudara u jamama je nužno zlo

Vijesti 21. dec 201510:00 > 10:02
N1

"Dok god ima rudara i obilježavat će se njihov dan", rekao je u Novom danu Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBIH.

Rudari danas obilježavaju svoj dan, 21. decembar. Ovaj dan poznat je po čuvenoj Husinskoj buni iz 1920. godine. Bio je to otpor 7.000 rudara koji su životima željeli obraniti svoj ponos i čast od nasilja državne vlasti koja nije ispoštovala sporazum o visini nadnica rudarima. Ni danas nije nešto bolja situacija za rudare.

Husić je rekao da je uvijek bilo teško biti rudar, ali da je danas i teže.

“Danas je teže biti rudar jer nemamo opremu kakvu smo nekad imali. Dugi niz godina se nije obraćala pažnja na rudnike. Zbog katastrofalnog stanja 2009. godine došlo je ponovnog vraćanja fokusa na rudnike, a do 2011. nismo imali gotovo nikakvog ulaganja u rudnike”.

Ovu rudarsku godinu obilježila je pogibija komorata u Kaknju, nekoliko protesta i obustava rada u rudnicima. Husić je istakao da nakon nesreća ono što se ne smije desiti je da se zaborave porodice poginulih.

“Poznata je rudarska solidarnost koja se potvrđuje i na primjeru pomoći porodicama poginulih rudara u jamama Raspotočje i Begići”.

Mnogo puta se dešavalo da se radnici zatvore u jame tražeći bolje uslove rada, a on napominje da je to “nužno zlo”.

“Rudari nisu navikli moliti za milost. Oni su navikli da žive časno od svoga rada. Želimo da se poštuju obaveze prema nama kao što mi poštujemo obaveze prema drugima”.

Dodao je da je “BiH uvijek imala korist od rudnika i rudara”. Husić smatra da je rješenje lošeg stanja u rudnicima podizanje intenzitet investicija, ali i suočavanje sa “unutrašnjim slabostima”.

Tvrdi da su nesreće u rudnicima “mješavine” nedostatka adekvatne opreme i konfiguracije tla, čije promjene stanja struka teško može predvidjeti.

“Sigurnosno-zaštitna oprema mora biti bolja i njena modernizacija mora biti prioritet svih proriteta”.

Što se tiče Dana rudara Husić tvrdi da će se on obilježavati dok god je rudara. “Mlađi rudari će uvijek odati počast starijim kolegama”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.