Inovator Osmanagić donosi rješenje za smog u Sarajevu

Vijesti 23. dec 201510:00 > 10:14
N1

Muzafer Osmanagić u toku svog radnog vijeka aktivno se bavio razvojnim i naučno istraživačkim radom, sam ili sa saradnicima. Objavio je 22 naučno-istrazivačka rada iz oblasti tehničkih i ekonomskih nauka.

Posebno je zapažen rad na tehnikama grijanja, ventilacije, klimatizacije i hlađenja, optimizacijama energetske potrošnje i proizvodnje, te korištenja novih izvora energije sa posebnim osvrtom na korištenje solarne i geotermalne energije. Muzafer Osmanagić, danas kao samostalni konsultant po pitanju razvoja novih tehnologija proizvoda iz različitih tehničkih disciplina, donosi rješenje za maglu i smog. Bio je gost Novog dana.

Osmanagić je odmah na početku rekao kako ima rješenje za smog ali da nije čarobnjak, kao i da 40 godina radi na tome. “Prvo moje rješenje prije 40 godina koje sam ponudio bila je ventilacija u Sarajevu. Danas kada gledate smog na fotografijama, to izgleda jezero smoga. Smog je sastavljen od raznih frakcija gasova. Ja sam to riješio da iskoristim kao ventilacioni kanal ogromnih razmaka koji bi bio stanju da to evakuira i to bih smjestio na četiri etaže. Prva je da se podigne korita rijeke Miljacke, nivo okolnih komunikacija, i da to bude izvorno čista voda. Rješenje bi bilo i da se postave etaže garaža, a ispod bi se postavljale etaže komunikacija javnog saobraćaja, od masovnog do individualnog. S druge strane sam ponudio metro kome bi ulazna i izlazna linija išla u prvoj fazi do RTV doma, a u drugoj do Ilidže i Hrasnice. Metro bi rasteretio saobraćaj i korištenje osobnih vozila, a izduvni gasovi su najštetniji po život“, komentarisao je Osmanagić.

“Naše Sarajevo na Miljacki bi bilo evropsko čudo kada bismo imali metro. Ambiciozno jeste, ali kao prvi grad Evrope bismo riješili sve te probleme. Tri godine bi trebalo da se projekt uradi, a ako bi Kinezi radili onda i manje. Sva naša građevinska operativa bi bila zaposlena. Projekt bi koštao od 500 do 800 miliona, a Kinezi bi mogli to finansirati, jer se kroz koncesiju može to napraviti“, rekao je Osmanagić.


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih
mreža Twitter | Facebook.