Borovac: Zabrana diskriminacije i u seksualnoj orijentaciji

Vijesti 24. dec 201510:24 > 10:25
N1

Gošća teme jutra Novog dana bila je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ministrica Borovac je kazala kako su donesena dva značajna antidiskriminaciona zakona i zakon o ombudsmanu.

“Mi smo oba ova zakona usaglasali sa zakonodavstvom sa evropsko-pravnom stečevinom i izmjene i dopune govore da smo u tom zakonu u broju kratkih izmjena unijeli odredbe iz pet direktiva koje je BiH morala usvojiti. Bitno je da su sada sve osobe unesene u ovaj zakon, a to jeste da se proširuje zabrana diskriminacije po osnovu invaliditeta i seksualne orijentacije. Ovaj zakon se prilagodio proceduralnim pitanjima osoba koje trpe diskriminaciju kako bi se riješilo to pitanje i zabranjuje se i direktna i indirektna diskriminacija. Zakon o ombudsmanu teži da se prilagodi pariškim principima, da bude neovisan u svom radu, da postane centralna institucija, da unaprijedi svoj rad kroz efikasnije i brže postupanje“, komentarisala je Borovac.

Dodala je i kako je potrebno dosta edukacije državnim službenicima, senzibilitet, osposobljenost kadrova i iskustva kada je u pitanju primjena ovakvih zakona.

Prema posljednjim procjenama UNHCR-a, još je izvan Bosne i Hercegovine oko 21.890 građana sa statusom izbjeglica.
O izbjeglicama i raseljenim osobama je kazala: “Na neki način izvještaj pokazuje da postoji veliki broj raseljenih osoba unutar BiH i njihov broj je gotovo oko 100.000. Bitno je reći da su to najugroženije kategorije i vlasti trebaju da iskoriste sve mehanizme i donacije koje smo dobili, da se pravilno iskoriste i da te osobe dobiju rješenja za svoje stambeno pitanje. Veliki broj ljudi je u kolektivnim centrima, u velikim su problemima i nisu imali imovine ni prije rata. Ne možemo gubiti vrijeme i moramo uložiti napor da se riješe njihova pitanja, a koji će se riješiti prema projektu koji smo pokrenuli i koji se finansira od kredita koje je BiH uzela od Razvojne banke. Rješenje je popravka postojećih stambenih zgrada, a izgradiće se i oko 50 novih zgrada, tako da ćemo imati 72 nova objekta za ove osobe. Time je otvoreno veliko pitanje socijalnog stanovanja”.

BiH je potpisala sa Srbijom i Hrvatskom regionalni program gdje smo se obavezali da izbjeglice iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore vratimo u BiH i po tom osnovu doći će oko 5.000 porodica ili oko 154.000 osoba. Veliki interes je bio za ovaj projekat i javilo se četiri puta više osoba nego što smo imali sredstava, a 2017. godine moramo realizovati ovaj projekat“, dodala je ministrica Borovac.

U Bosni i Hercegovini ponovno je izgrađeno, odnosno obnovljeno više od 340.000 domova. Početkom ovog mjeseca potpisani su ugovori s predstavnicima 27 nevladinih organizacija kojima će biti raspodijeljeno 100.000 KM iz Granta za pomoć NVO i udruženjima izbjeglih i raseljenih osoba. O NVO sektoru je izjavila: “Nevladine organizacije su značajan partner za ovo Ministartvo, oni su naša produžena ruka na terenu i oni kreiraju projekte, a na osnovu projekata koji su oni osmislili, sva sredstva su data na održiv povratak“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.