Ispraćaj godine (ne)sigurnosti u BiH

Vijesti 24. dec 201517:05 > 19:18
N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je uputilo Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osam osoba, od 11 uhapšenih u akciji "Rez". Odluka će biti donesena u petak. Osumnjičeni su zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo Organiziranje – pripadanje terorističkoj grupi.

Pritvor u trajanju 30 dana, zatražen je za Elvira Muratovića, Kemala Murića, Semira Salkovića, Zulfu Alajbegovića, Edina Tabakovića, Darka Pecu, Elvira Mašića i Adisa Kešana.

Smatra se da bi oni boravkom na slobodi mogli prouzrokovati narušavanje sigurnosti i javnog reda i mira te ugroziti sigurnost građana i imovine. Međutim, ministar sigurnosti, Dragan Mektić, potvrdio je ono što smo već objavili, a to je da nema dokaza da je uhapšena skupina planirala teroristički napad za doček Nove godine.

“Nije to potvrđena informacija od strane Tužilaštva da su pripemani i da postoje planovi za konkretne napade za Novu godinu. Ovo e jedna grupa, čije se aktvnosti prate već duže vrijeme”, izjavio je Mektić za N1.

Sigurnosne službe uhapšenu 11-toricu su označili kao prijetnju za nacionalnu sigurnost, te su angažirani svi kapaciteti na njihovom praćenju i procesuiranju.

Najavljene su nove policijske akcije sve dok, kako se navodi, ne budu razbijene sve skupine koje se okupljaju radi poticanja na terorizam, radikalizam, ili odlazak na strana ratišta.

No, da li opsežne akcije hapšenja prate i srazmjerna sposbnost tužitelja da odbrane optužnice protiv njih?

“Za ozbiljne terorističek akte nisu pale optužnice. Osuđen je Mevlid Jašarević, Čaušević. Imali smo Bilala Bosnića. Imali smo nedavno osobe koje su se vratile sa ratišta koje su osuđene”, riječi su Dragana Mektića.

Policijske i obavještajne agencije u BiH napokon su počele sarađivati, pohvalio se Mektić, nakon debakla u Zvorniku. Godina za nama bila je godina kada se najčešće koristila riječ sigurnost, ali su građani u više navrata imali razloga da se osjećaju nesigurno. Dva teroristička napada uzdrmala su Bosnu i Hercegovinu, ali i region.

Na policijsku stanicu u Zvorniku pucao je Nerdin Ibrić, ubio policajca Dragana Đurića. Istraga je vođena, ali još nije završena. U Rajlovcu je Enes Omeragić ubio dvojicu vojnika, nakon čega je izvršio samoubistvo. Uhapšena 11-torica se povezuju sa ovim terorističkim napadom. Premda su godinu obilježili teroristički napad, ministar Mektić uvjerava da nema potrebe za velikim strahom za sigurnost građana.

“Nema potrebe da se plaše, mi smo podigli razinu sigurnosti, i pratimo sve ove sumnjive grupe”, pojasnio je Mektić.

Mektić je najavio da će se u narednom periodu stati u kraj i portalu Vijesti ummeta, koji otvoreno promovira i podržava aktivnosti takozvane Islamske Države. To će sada preuzeti Regulatorna agencija za komunikacije, koja bi trebalo da natjera provajedere da rješava te probleme, a ne da hakeri dojavljuju nadležnima ko stoji iza takvih portala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.