Zdravstveni radnici Novu godinu možda slave ispred Vlade RS

Vijesti 25. dec 201519:00 > 19:21
N1

Nakon najavljenih protesta iz Saveza sindikata RS, reagovala je i Unija sindikata zdravstvenih radnika. Ispred kliničkih i bolničkih ustanova u RS radnici su se danas okupili na informativnom zboru, gdje su ukazali na težak položaj radnika i loše stanje u ovom sektoru.

Odlazak na doručak zamjenili su izlaskom na plato ispred UKC. Zdravstveni radnici traže redovne plate, uplate doprinosa i bolje uslove rada.

Zbog neisplaćene novembraske, a u nekim bolnicama i kliničkim centrima, i oktobarske plate, te zbog neuplaćenih doprinosa, informativni zbor organizovala je Unija sindikata zdravstvenih radnika RS.

“Osnovni razlog izlaska je što evo već treću platu dobijamo da kažem na mišiće”, kaže Romana Rajić, iz Strukovnog sindikata doktora medicine Banjaluka.

Nezadovoljni radnici su se danas okupili ispred bolnica i kliničkih centara u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Istočnom Sarajevu, Bijeljini. Ukoliko se plate ne isplate, kako je to Zakonom predviđeno, u roku od 30 dana i ukoliko se ne izmire dugovanja za doprinose, ovakvih skupova će biti još, poručili su iz sindikata. Nisu isključili ni mogućnost izlaska na proteste.

“Ukoliko ova plata ne bude isplaćena u razumnom roku, dajte da Novu godinu proslavimo ispred Vlade RS”, kaže Željko Šukalo iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu.

Povodom ovog zbora radnika reagovali su iz Uprave UKC saopštenjem u kojem su naveli da plate tokom 2015. godine nisu kasnile i da ce uložiti sve napore da se ovom dinamikom isplaćuju i u narednom periodu.

Za razliku od radnika, koji tvrde da je zdravstvo u katastrofalnom stanju i da nemaju uslova za rad, iz Uprave kažu da pružanje zdravstvene zaštite stanovništvu nije dovedeno u pitanje. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.