Zakon o radu RS: Vlada djeluje mimo poslovnika NSRS

Vijesti 28. dec 201513:35 > 13:44
N1

Zastupnici u RS danas će razmatrati prijedlog Zakona u RS, čiji je predlagač Vlada RS. Ovim prijedlogom Zakona nisu zadovoljni u sindikatu RS.

Jedna od bitnih tema u okviru prijedloga Zakona je kolektivni ugovor. Kolektivnim ugovorom zaključenim između sindikata i poslodavca u skladu sa zakonom, uređuju se prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa i međusobni odnosi učesnika kolektivnog ugovora.

 Zakon predviđa potpisivanje kolektivnih ugovora na period od 3 godine. Takođe, kolektivni ugovor i pravilnik o radu i ugovor o radu ne mogu da sadrže odredbe kojima se radniku daju manja prava ili utvrđuju nepovoljniji uslovi rada od prava i uslova koji su utvrđeni zakonom.
Kolektivnim ugovorom, osim navedenog, uređuje se saradnja i informisanje radnika o poslovima sa punim i nepunim radnim vremenom.

U Novom danu razgovarali smo sa Milenkom Granulićem, predsjednikom Sindikata zadravstva i socijalne zaštite RS, koji je kazao da novi zakon o radu nikako nije dobar po radnike, studente, nezaposlene, i penzionere, te da postojeći treba samo malo doraditi. 

Istakao je i to da Vlada RS djeluje mimo poslovnika NSRS stavljajući Zakon o radu na raspravu i glasanje. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.