VIDEO| Naguravanje sindikalaca i policije ispred zgrade NSRS

Vijesti 28. dec 201518:11 > 18:12
N1

Ispred zgrade Narodne skupštine RS-a večeras je došlo do naguravanja predstavnika Saveza sindikata RS-a i pripadnike policije, nakon što su učesnici protesta protiv zakona o radu pokušali da uđu u Narodnu skupštinu RS.

Okupljeni radnici su krenuli prema zgradi parlamenta, nakon što premijerka RS-a Željka Cvijanović nije željela da razgovara s predsjednicom Saveza sindikata RS-a Rankom Mišić, već je ovlastila da to u njeno ime učine dvoje potpredsjednika i resorni ministar. 

U jednom momentu pojedini učesnici protesta su probili kordon policije, ali su ubrzo zaustavljeni.

Predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić tvrdi da je u naguravanju zadobila udarac te pala, ali je i nakon toga pozvala učesnika protesta da s uzdignutim rukama uvis korak po korak krenu prema zgradi parlamenta.

Sindikalci su pozvali policiju „da ne ide na narod“ te zvižducima propratili pominjanje premijerke RS.

Na mjesto protesta ispred Skupština stiglo je i vozilo hitne pomoći, dok su i onako jake snage policije dodatno pojačane.

Prilaz zgradi Narodne skupštine RS-a čuvaju jake snage specijalne policije i jedinice za podršku. Ministar policije Dragan Lukač pozvao je Mišić da ne poziva učesnike protesta da idu u parlament RS, jer se radi o instituciji koja se posebno čuva.

Na kraju se situacija ipak smirila.

U Narodnoj skupštini RS, gdje je iza 17.00 sati, nastavljena sjednica opozcija je zatražila da se ne raspravlja o zakonu o radu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.