Cvijanović: Plan bio da Zakon o radu ide u redovnu proceduru

Vijesti 28. dec 201521:44 > 21:49
Srna

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su Vlada i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović planirali da novi zakon o radu upute u redovnu proceduru, te da su pokušavali odgovorno da vode razgovore sa svim socijalnim partnerima.

“Međutim, nakon izvijesnog vremena donijeli smo odluku da će zakon biti upućen na ovaj način s obzirom da nismo, od početka do kraja, uprkos velikom trudu uspjeli da održimo na okupu sve socijalne partnere koji su nam važni za definisanje ovakvih rješenja”, rekla je Cvijanović u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gdje poslanici po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o radu.

Ona je naglasila da se na novom zakonu o radu radilo nekoliko godina, a intenzivno od februara.

“Svaki naš pokušaj da učinimo odgovornim sve u ovom procesu, bez obzira kakav će konačni ishod biti, nisu uspijevali i više puta sam izrazila žaljenje zbog toga jer smatram da je prirodno i normalno da sva tri socijalna partnera razgovaraju”, istakla je Cvijanović.

Ona je podsjetila da je sindikat početkom februara zahtijevao da se pristupi analizi postojećeg zakona o radu na šta je Vlada pristala, ali do toga nikada nije došlo jer su i sindikat i poslodavci trošili vrijeme na svađu ko treba da zakaže sastanak.

“Odlučili smo da sami analiziramo postojeći zakon i precizno smo analizirali sve jedan zakon o radu u regionu i konačno kada smo dobili u FBiH zakon i taj smo zakon upoređivali sa onim šta smo mi pripremali u radnom materijalu”, rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je Vlada imala jedinu mogućnost, s obzirom da nije bilo dogovora, da radni materijal novog zakona ponudi socijalnim partnerima i da se o tome razgovara.

Premijer Srpske je izjavila da je Vlada u kreiranju ovog zakonskog rješenja uzimala u obzir zakone u regionu, kao i stavove Međunarodnog monetarnog fonda.

“Ali sam davno rekla da ono što misli MMF nije opredjeljujuće, da smo se trudili da dođemo do izbalansiranog rješenja koje će uvažiti interese poslovne zajednice, znajući da smo se opredijelili da moramo da razvijamo i naš realni sektor, ali i vodeći računa o tome šta su zahtjevi i potrebe naših radnika. Uspjeli smo doći do takvog rješenja, za koje ne kažem da je savršeno i da nije podložno određenim promjenama”, konstatovala je Cvijanović.

Ona je istakla da je Vlada bila veoma odgovorna u procesu donošenja ovog zakona, ali da je bilo logično da socijalni partneri zajedno analiziraju šta je loše u sistemu i šta treba otkloniti.

“Nije riječ o zaštiti radničkih prava u svemu što smo danas imali priliku da vidimo, riječ je o nečemu drugom. Trudiću se da ne dolivam ulje na vatru, ali nemam ni namjeru da odustajemo od nečega što svi znamo da treba da radimo”, istakla je Cvijanović i dodala da bi opozicija našla neki drugi razlog za kritiku čak i da je ovaj zakon išao u redovnu proceduru.

Premijer Srpske je izrazila žaljenje zbog radnika koji su došli na proteste, a koji su mislili da je Vlada pripremila zakon koji je protiv njihovih interesa.