Kako ostati zdrav u gradu sa zagađenim zrakom

Vijesti 29. dec 201512:15 > 12:23
Anadolija

Grad Sarajevo je punih mjesec dana u problemima sa maglom, smogom i općim zagađenjem da se pojedini pitaju šta udišu i koliko im to štete može nanijeti u budućnosti.

Gradovi poput Pekinga i New Delhija s ovim problemom se bore mnogo duže vremena, a u indijskom gradu je zbog zagađenja prijetila epidemija svinjske gripe uz enormno zagađenje “jedinog materijala za udisanje”.

Mjere opreza u glavnom gradu BiH su podignute na najviši nivo. Gotovo nikoga ne možete vidjeti bez zaštite na ustima, a na portalu Times of India pronašli smo vodič “kako preživjeti u zagađenom zraku”.

Vodič je sastavila grupa stručnjaka/doktora iz Indije, predvođeni Balbirom Singhom, kardiologom i Tarunom Sahnijem, internistom. Njihovi savjeti su sljedeći:

1. Vježba
Vježbom sopstveno tijelo činite otpornijim na toksine iz okoline. Najbolja vježba je ona rano ujutro i kasno naveče.

2. Respiratori zraka
Čestične materije poput pm.25 i pm10 su najopasnije tvari u zraku kojeg udišemo. Većina osvježivača unutrašnjeg zraka samo prikriva smrad, ali zapravo samo pogoršava situaciju. Pri kupovini osvježivača, pogledajte da li ima HEPA filtere, koji će vam pružiti adekvatnu zaštitu.

3. Maske
Većina maski koje se mogu kupiti na tržištu uopće ne pomažu. Hirurške maske, ili samo šalovi nemaju efekta, niti pružaju momentalnu zaštitu. Maske sa N95 respiratorom su najbolje koje možete priuštiti, mada je još bolje da se klonite štetnog zraka, i da na njemu provodite što manje vremena. Što nas dovodi do stavke 4.

4. Boravak na zaku svesti na minimum
Prozore u kući, stanu i automobilu držite zatvorenim. vani provodite što manje vremena.

5. Hidratacija
Tijelo i metabolizam opskrbite sa dosta vode. Nakon kašljanja ili kihanja, napijte se vode.

6. Pranje ruku
Perite često ruke toplom vodom i sapunom. Pogotovo prije pripremanja hrane, tokom uzimanja lijekova ili terapije. Korisna je upotreba tečnosti za dezinfekciju ruku i nosa.

Za kraj, najvažnije od svega: Ukoliko imate ikakav siptom koji sugeriše pogoršanje zdravstva, ne liječite se sami. Posjetite doktora, zakažite pregled, testirajte se. To ja vaše osnovno pravo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.