Nisu zaboravljeni: Pomoć korisnicima kolektivnih centara HNK

Vijesti 29. dec 201516:45 > 19:18
N1

Uprava za prognanike i izbjeglice HNK dodijelila je prehrambene pakete u vrijednosti od oko 7.500 KM osobama smještenim u kolektivnim centrima na području ovog kantona u kojima se trenutno nalazi 110 porodica.

Tidža već 15 godina živi u sobici od 10-ak kvadratnih metara. Preživljava kaže od pomoći dobrih ljudi, a svaka pomoć joj je, dodaje, dobrodošla.

Nemam nikakva primanja, ako dobijem nešto, ako negdje nešto zaradim to mi je sve, uslovi su nam slabi“, priča Tidža Voloder.

Danas se osmijeh nalazi na licima korisnika usluga kolektivnog centra. Uprava za prognanike i izbjeglice Hercegovačko-neretvanskog kantona dodijelila im je pakete sa osnovnim životnim potrepštinama.

Korisnici usluga kolektivnog centra kažu da im je od velikog značaja dodjela životnih namirnica, te da će im uveliko olakšati život narednih dana.

Mnogo nam to znači, mnogo, mnogo…“, kaže Voloder.

23 porodice, koje su smještene u kolektivnom centru u Mostaru, obradovale su se poklonima, a posebno ih kažu raduje činjenica da nisu zaboravljeni.

“Olakšat će nam bar malo, a puno znači, barem znamo da neko misli na nas. Bilo kakva pomoć je dobrodošla, pošto ovdje niko ne radi“, govori Šemsudin Droce.

Osnovne prehrambene i higijenske potrepštine podijeljene su korisnicima ukupno šest kolektivnih centara na području HNK-a.

110 porodica će zahvaljujući ovoj donaciji dostojno zakoračiti u Novu godinu, u nadi da će upravo u ovoj koja slijedi, nakon mnogo vremena, riješiti svoje stambeno pitanje.

“Mi se nadamo da neće ovo dugo trajati, u Mostaru i Konjicu se priprema projekat stmbenog zbrinjavanja, tako da će u Mostaru biti napravljeno 48 stanova, a u Konjicu 10“, izjavio je Kemal Isaković, direktor Uprave za prognanike i izbjeglice HNK.

Kolektivni centri su, dvije decenije nakon rata, nažalost još uvijek naša realnost. U BiH još više od 7.000 osoba ima status izbjeglih i raseljenih osoba koji čekaju rješenje stambenog pitanja. I Tidža, kao i ostali korisnici kolektivnih centara, nadaju se da će konačno dobiti vlastiti krov nad glavom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.