Sve spremno za doček Nove u Sarajevu: Pročitajte ko nastupa

Vijesti 30. dec 201514:41 > 14:47
Anadolija

Sve je spremno za centralnu manifestaciju javni doček Nove 2016. godine u Sarajevu koja će biti održana sutra 31. decembra.

Javni doček Nove godine u Sarajevu organizovan je pod motom “Idemo ludo, idemo jako u Novu, 2016. godinu!” u saradnji Grada Sarajeva sa četiri sarajevske općine: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Pripreme za centralni događaj u Sarajevu počele su prije mjesec dana kada nije bilo uslova za organizaciju ovog događaja, kazao je sekretar Gradske uprave Elvir Hadžiahmetović.

“Javnost nije bila upoznata da prije mjesec dana nismo imali marke za organizaciju dočeka Nove godine. Sazvali smo sastanak, konsultovali se i dogovorili da ipak idemo u organizaciju, a sva budžetska logika govorila je da ove godine ne bude dočeka. Četiri gradske općine su učestvovale u finansiranju dočeka. Ove godine svi parcipiraju što ranijih godina nije bio slučaj”, kazao je.

Prema njegovim riječima, organizatori vođeni “željama javnosti” ponudili su da u novogodišnjoj noći na javnom dočeku nastupe domaći pjevači i grupe.

“Vodili smo računa o onome šta javnost želi: da budu angažovani domaći izvođači, mlade talentovane grupe afirmisane u regiji. Smatramo da trošak organizacije, koji iznosi oko 70.000 KM, nije trošak već dobra investicija, promovišemo grad i u budžete se kasnije ta sredstva vraćaju nazad. Pozivam građane Sarajeva da budu dobri domaćini i da uđemo u 2016. godinu u dobrom raspoloženju”, kazao je Hadžiahmetović.

U novogodišnjoj noći na području Kantona Sarajeva bit će pojačane policijske kontrole, kazao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

“Što se tiče sigurnosti, znate da je to najveći prioritet MUP-a, ali to nije jedini posao. Što se tiče osiguranja na otvorenom, imamo operativni plan osiguranja i angažovali smo određeni broj pripadnika policije. Nikada ne govorimo taj broj, povećan je broj pripadnika policije, nama je prioritet sigurnost. Aktivnosti će pored toga biti u pojačanim patrolama na području cijelog Kantona”, kazao je Nefić.

U prethodnom periodu, kako je istakao, policija je poduzela značajne mjere u prikupljanju informacija o potencijalnom ugrožavanju sigurnosti u Kantonu Sarajevo u novogodišnjoj noći.

“Mi smo u prethodnom periodu poduzeli niz aktivnosti kako bismo imali sve informacije koje su vezane za sigurnost, i do danas nismo imali informacije da bi neko mogao ugroziti sigurnost u Kantonu Sarajevu u novogodišnjoj noći. Poduzimemo mjere ukoliko dođe do bilo kakavih informacija. Također, napominjem da je posljednjih godina smanjen broj upotrebe pirotehničkih sredstava, apelujem na roditelje da vode računa o djeci jer takva sredstva mogu povrijediti”, kazao je Nefić.

Program na Trgu djece Sarajeva počet će u 21 sat gdje će sat vremena publiku zabavljati grupa “Radarska kontrola”. U 22 sata nastupa grupa “Zoster” sve do 23,15 sati kada nastupa Amel Ćurić koji će odbrojavati u ponoć kada će biti upriličen vatromet. U 00,05 sati predviđeno je obraćanje predstavnika Grada Sarajeva, nakon čega nastupa ponovo Ćurić do tri sata. Grupa “Velahavle” građane će zabavljati od 00,30 do 1,30 sati.

Emir Avdić iz sarajevskog benda “Radarska kontrola” pozvao je sve građane da prisustvuju javnom dočeku i dobro se zabave.

“Mislim da je čast cijelom bendu da nastupa na dočeku Nove godine. Mi smo jako mlad bend, tek smo počeli, nadam se da će građani uživati u svirci”, poručio je Avdić.