U 2016. svaki dan novi službenik u bh. institucijama

Vijesti 30. dec 201517:03 > 19:03
N1

Oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su budžet BiH za narednu godinu. Mnogo više novca biće izdvojeno za vraćanje vanjskog duga, ali i za nova zapošljavanja u administraciji.

Broj zaposlenih u institucijama BiH već je prešao 23 hiljade, a naredne godine svaki dan će biti zaposlena po jedna osoba. To predviđa državni budžet za narednu godinu. Resorni ministar ima opravdanje.

Od 365 uposlenih, 200 će biti novouposlenih u državnom zatvoru. 100 kadeta koji su prošli obuku za graničnu policiju i oko 40 za SIPA-u“, izjavio je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH.

Iz vladajućih redova obrazloženje i da će evropski put kojim je krenula BiH tražiti još veći broj službenika.

Sve ono što prati Evropsku agendu, trebaće mnogo više izvršilaca nego što ih sada ima“, komentarisao je Sadik Ahmetović.

Od milijardu i 700 miliona, skoro milijardu je dato na trošenje institucijama. Na listi najnagrađenijih ministarstava i institucija su Ministarstvo odbrane koje će moći potrošiti skoro pet miliona više, zatim Ministarstvo pravde, komunikacija, te Uprava za indirektno oporezivanje. Ipak, manje će trošiti predsjedavajući Vijeća ministara i njegovi zamjenici. Njima je ukinuta interventna rezerva, koju su dosad imali po 45 hiljada maraka. Ali, ta rezerva je prebačena na članove Predsjedništva koji će imati na raspologanju po 120 hiljada maraka. Zato je smanjena i budžetska rezerva, zbog čega je negodovao opozicioni SNSD.

Poplave, požari, teroristički akti… tvrdim da ovaj budžet nije pripremio BiH za takve izazove, jer je budžetska rezerva jednaka intervetnoj rezervi članova Predsjedništva, to nije dobro“, kazao je Nikola Špirić iz SNSD-a.

“Kako je to radio prethodno saziv Vijeća ministara i onaj Nikole Špirića koji je za nekoliko godina za 134 osobe podijelio 410 hiljada maraka. Zvizdić, Bevanda i Šarović to neće raditi”, rekla je Aleskandra Pandurević iz SDS-a.

Najveće povećanje budžeta odnosi se na vraćanje vanjskog duga. Tako će entiteti vratiti 150 miliona maraka više naredne godine u odnosu na ovu godinu. Ipak, možda će biti i uštede. To se odnosi na zaključak Parlamenta da se zaposlenima u institucijama BiH koji imaju koeficijent 4 i više, ukine regres.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.