Praznično raspoloženje u Domu za nezbrinutu djecu Bjelave

Vijesti 30. dec 201518:11 > 19:27
Snapshot

Smijeh, pjesma i lijepo raspoloženje su obilježili današnji dan u Domu za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave. Naime, mališanima su podijeljeni novogodišnji paketići.

Papiranate pahulje, jelka, raznobojne lampice i zvjezdice u susret Novoj godini. Paketići, slatkiši i isprobavanje igračaka su obilježili ovogodišnju podjelu paketića u Dječijem domu Bjelave u Sarajevu. Kako kažu u Domu, krajem godine sve oživi na neki poseban, prazničan način.

Novogodišnji praznici u Domu uvijek se proslavljaju, ali se mi za Novu godinu pripremamo malo duže. Sve ono što djeca rade tokom godine: pjesmice i recitacije, prezentuju na priredbama. To je ujedno i pedagoška potreba djece koja borave tu da provjere sami sebe i steknu samopouzdanje“, izjavio je Saudin Đurđević, direktor doma Bjelave.

Iako u domu žive djeca bez roditeljskog staranja, ljubavi i pažnje ne nedostaje. Školaraci i njihovi učitelji dodatno doprinose pozitivnoj atmosferi, a nerijetko se mogu vidjeti i djeca kako se igraju sa Djeda Mrazom – uvijek raspoloženim za druženje.

“Imali smo bezbroj događaja ove godine. Bilo je puno radionica, muzička soba, grnčarska radionica, projekat ‘Stariji brat, starija sestra’ uz nevladine organizacije. Naši prijatelji iz regije, vjerske organizacije poput Katoličke crkve, medžlisa Islamske zajednice… Mi se nadamo da imamo veliki broj prijatelja, imamo puno poznanika, osoba i grupa koje misle na ovu djecu na način da su njihova briga”, dodao je Đurđević.

U Domu trenutno boravi 96 mališana svih uzrasta. Obaveza društva je ne zaboraviti koliko truda i rada ulažu oni koji su iz različitih razloga ostali uskraćeni za roditeljsku njegu i ljubav. I zbog toga vrata Dječijeg doma Bjelave ostaju otvorena za sve prijatelje raspoložene za druženje, dječije osmijehe i igru, poručuju iz ove ustanove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.