Priča o ljudima za koje je Nova godina kada imaju šta jesti

Vijesti 01. jan 201614:30 > 14:30
N1

Bliži se nova godina. Ko zna kakva će biti. Iako je raspoloženje na nižem nivou nego uoči nekih prethodnih, opet se širom zemlje osjeti praznična atmosfera.

U kolektivnom centru Mihatovići, dan kao i svaki drugi. Praznična atmosfera se ne osjeti. Sumorna slika svakodnevnice, nenakićene kuće, zabrinuta lica koja se bore ga goli opstanak. Saveta Memlić živi tu pet godina, otkako joj je klizište uništilo kuću. Novogodišnje praznike dočekat će uz tri hljeba koja je danas dobila od narodne kuhinje, a ima i nešto malo krompira u ostavi.

“Ne radi se nigdje. Snaha na birou, sin na birou. Imamo malo bebu. Jedva se na kraj izađe. Rovim po kontenjerima. Živim od kuhinje”, rekla  je Saveta Memlić.

Uz šerpicu čorbe iz javne kuhinje, staru godinu ispratit će i šestočlana porodica Suljić koja živi od poneke dnevnice i dječijeg doplatka, u kako kažu, teškim uslovima.

“Vlada nam je haos. Osam mjeseci su nam urlali dječije doplatke. Isplate nisu bile. Već dva mjeseca. Prošli mjesec da isplate, nisu ništa isplatili. Sramota da ih bude na vladu, iskreno”, rekla je Mediha Suljić.

Slaba ili nikakva primanja, mizerne invalidnine i penzije, razne fizičke nadnice, svakodnevnica su ovih ljudi. Živi na na principu dan i komad.

“Meni je Nova godina kao i svaki dan. Nova godina mi je uvijek kada imam šta pojesti i popiti. Najviše što me muči je to što sam bolestan i što nemam od čega da živim. Mala penzija”, Senad Mušić

“Kako kad. Ako se snađeš da zaradiš na pijaci, na dnevnicu, pvc plastika, malo željeza, eto. Od čega da živim. Dva bolesnika u kući stopostotna. Snalazi se kako hoćeš, kako možeš, kako znaš”, otkriva Alma Šadić

Stanovnici Mihatovića imaju skromne želje za narednu godinu.

“Da makar omladina ima. Da je makar zadravlja, života, rahatluka, posla omladini, zaposlenja”, dodao je Šadić

“Moje želje su meni i mojoj djeci, poželjela bih iskreno da nam bude svima sretna Nova godina, pa i nama. I da imamo kakve uslove da putujemo za bolje zemlje, za Evropu. Ovdje nema života”, tvrdi Mediha Suljić.

Na području grada Tuzle postoje tri kolektivna centra, a Mihatovići su najveći. U njemu živi nešto manje od 600 osoba. 2017 godine planirano je zatvaranje ovog centra, a to je projekat državnog i federalnog resornog ministarstva u saradnji sa Gradskom upravom Tuzla.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.