Nakon samoubistva 14-godišnjaka: Zapustili smo škole

Vijesti 04. jan 201609:31 > 09:48
N1

Četrnaestogodišnji Mahir Rakovac skočio je u smrt 14. decembra u Sarajevu. Dječak je bio žrtva vršnjačkog nasilja i nije izdržao pritisak.

Prije nekoliko dana javnosti se piutem pisma obratila dječakova majka, pismom nakon kojeg je “ustala” domaća javnost sa pitanjem – koliko još Denisa, Amara, Mahira, koliko još slučajeva pa da se u BiH na vršnjačko nasilje adekvatno odgovori.

U temi jutra razgovarali smo o vršnjačkom nasilju sa prof. dr. Elmedinom Muratbegovićem, šefom katedre za kriminologiju Univerziteta Sarajevo.

Jedan maloljetnik je sebi oduzeo život. U zapadnim zemljama bi se poduzela istraga, odnosnoi psihološka autopsija što ispituje okruženje i razloge zašto je došlo do toga. Međutim kod nas se to ne radi. Djeluje se ad hoc samo kada se nešto dogodi“, kazao je Muratbegović.

Muratbegović smatra da da se porodice moraju ojačati.

Devetogodišnji sistem osnovnog obrazovanja ne znam koliko nam pomaže“, smatra gost Novog dana.

Građani traže “Mahirov Zakon” po osnovu na “Aleksin zakon”, koji je u Srbiji prije par godina usvojen nakon tragične sudbine dječaka Alekse Jankovića, koji je također bio žrtva vršnjačkog nasilja.

Moramo ustati i reći da smo zapustili društvo i škole. Vrijeme je da ovaj pametni narod sam odluči šta je prilagodiljivo njegovom sistemu“, poručio je šef katedre za kriminologiju Univerziteta Sarajevo i dodao da je sistem ranog prepoznavanja djece u riziku je ono što je primjer dobre prakse.

Vršnjačkog nasilja u našoj zemlji je, nažalost, sve više. U 2013. godini bh. javnost je potresla brutalnost koja se desila u srednjoj mješovitoj školi u Tuzli kada su tri učenice izvele svoju školsku drugaricu ispred škole, bacile je na pod, šutirale i udarale iz sve snage. U jednom trenutku su počele da joj sijeku i kosu.

Da stvar bude gora, sve se odvijalo pred očima mnogobrojnih učenika, koji su to snimali, a videosnimak kasnije objavili i na Youtubeu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.