Legenda o badnjaku i simbol zajedništva

Vijesti 06. jan 201618:32 > 19:25
N1

Pravoslavci danas slave Badnji dan, koji je ujedno i posljednji dan šestosedmičnog Božićnog posta. Banja Luka je, kao i mnogi gradovi u BiH, okićena badnjakom-hrastovim drvetom, koji simbolizuje toplinu novog rađanja. Nisu zaboravljeni ni socijalno ugroženi.

Pečenica, česnica i žito obavezni su za Božić. Da i najsiromašniji građani, koji najradosniji hrišćanski praznik proslavljaju po Julijanskom kalendaru, imaju bogatu trpezu potrudile su se mnoge humanitarne organizacije. U Banjaluci je, između ostalih, Crveni Krst dijelio hranu.

Ulicama grada vozi se badnjak, hrastovo ili cerovo drvo, koje je domaćin u zoru usjekao, sa tri udarca sjekire, a po predanju drvo pada na istok.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, po legendi, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju vitlejemsku pećinu u kojoj je rođen Isus. Simbolizuje zajedništvo, a ljudi okupljeni oko badnjaka zagrijavaju se ljubavlju i slogom, te odbacuju praznovjerje.

Običaj sječenja Badnjaka, održavaju mnogi. Oni koji nisu u prilici u gradskim područjima otići u šumu po pravoslavno sveto drvo, kupuju ga od prodavaca u gradu.

7.januara Božić slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar – pored Srpske pravoslavne Crkve, slavi i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Više u prilogu Snežane Mitrović….