Paroh sarajevski: Restauracijom ljubavi restauriramo društvo

Vijesti 07. jan 201609:06 > 09:10
N1

U Novom danu na N1 televiziji javili smo se uživo iz Stare saborne crkve, a otac Vanja Jovanović, paroh sarajevski je nakon liturgije u programu poručio da restauracijom ljubavi, restauriramo zajednicu i društvo.

U ovoj crkvi, liturgija počinje ranije, a ostale dvije pravoslavne crkve u Sarajevu liturgije se služe u pola 9 i pola 10.

Otac Jovanović je poručio da kada je u pitanju vjera, to pripada unutrašnjem sadržaju čovjeka, i to nam je svima potrebno kako bi imali jaču vjeru.

Ovakvi praznici govore da nam je prijeko potreban mir među ljudima, a da je za to potrebna dobra volja.

Ističe da se u današnjem svijetu, i u izuzetno teškim vremena treba se vratiti istinskim moralnim i životnim vrijednostima, te njegovati sve nematerijalne stvari u materijalnom svijetu.

Paroh sarajevski kaže da nije još uvijek siguran u skladu s čim živimo na našim prostorima, budući da smo upali u globalizacijski proces, te da nemamo sistem zaštite od onoga od čega bi se trebali zaštititi.

“Svijet je kao postavljeni stol, čovjek danas je najusamljeniji u historiji”, poručuje otac Jovanović, poručivši svima da “restauracijom ljubavi restauriramo zajednicu i društvo”.

Ovim putem, N1 koristi priliku da svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovjesti čestita Božić- Hristos se rodi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.