Pravoslavni Božić u Mostaru: Oslonimo se jedni na druge

Vijesti 07. jan 201611:16 > 11:18
N1

Sa lokaliteta Stare saborne crkve u Mostaru javila se Đenana Kaminić, koja je sa parohom mostarskim Radivojem Kruljom pričala o pravoslavnom Božiću u o tom bh. gradu, koji broji između četiri i pet hiljada stanovnika srpske etničke pripadnosti, mahom povratnika na staro ognjište.

Njegova božićna poruka je optimizam i radost. “Poradimo na kvalitenijem životu svih nas, i svi će onda težiti da dođu i da rade u Mostaru”.

Upravo ta nezaposlenost, pravo na rad, nedostatak zdravstvene skrbi i napuštena imanja su najveći problem ove zajednice.

“Trudimo se, i radimo. Imamo podršku određenih političkih elita, kao i ministara koji su obećali da će se pravoslavna vjeronauka uvrstiti u školski program. Bitno je da se dobro osjećamo, bitno je da ima nade. Ovaj praznik to najbolje govori – oslonimo se jedni na druge”, kaže paroh mostarski.

On je istakao da je obnova pravoslavne crkve u Mostaru jako bitna, i da to daje ljudima, vjernicima i svim građanima Mostara sigurnost da se istrajnije bore za svoja prava i da sa optimizmom gledaju u budućnost.

“Obnova saborne crkve je važna za Moster, jer je to jedan od simbola grada kao i Stari most”, dodao je otac Krulj na koncu razgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.