Obilježene 23 godine od ubistva Hakije Turajlića

Vijesti 08. jan 201611:14 > 11:16
N1

Članovi porodice, rodbina, predstavnici kompanije Energoinvest, kao i predstavnici struktura vlasti danas su polaganjem cvijeća na mezar bivšeg rukovodioca Energoinvesta i prvog ratnog potpredsjednika Vlade BiH Hakije Turajlića ispred Alipašine džamije u Sarajevu i učenjem Fatihe obilježili 23. godišnjicu od njegovog ubistva.

Hakijina supruga, Jasmina Turajlić zahvalila je i ovaj put svima koji se i nakon 23 godine sjećaju njenog supruga, te je izrazila nadu da će se riješiti pitanje odgovornosti za ovo ubistvo.

Direktor Energoinvesta Enes Čengić ubistvo Turajlića nazvao je mučkim posebno naglašavajući “da je Turajlić bio pod zaštitom međunarodnih snaga zbog čega smatra da će 8. januar 1993. godine biti jedan od datuma koji će u historiji ostati zapamćen jer je ubijen visoki dužnosnik”.

Ljudi koji su se danas okupili ovdje su oni koji vjeruju u sve ono što je radio Turajlić. On je u vremenu kada je to BiH najviše trebalo dao sve svoje znanje i pamet te na kraju i svoj život“, kazao je Čengić, podsjećajući da za taj zločin niko nije odgovarao. 

Njegovim ubistvom, dodao je Čengić, BiH i njeno društvo izgubilo je uspješnog privrednika i političara koji je u najtežim trenucima bio na strani pravde. 

Čengić ističe da je Turajlić bio jedan od vodećih direktora Energoinvesta, sklapao je poslove po cijelom svijetu i značajno doprinio da ta kompanija u to vrijeme bude jedna od vodećih kompanija na ovom prostoru. 

Hakija Turajlić ubijen je 8. januara ratne 1993. godine u Kasindolskoj ulici u Sarajevu u oklopnom vozilu mirovnih snaga UN-a (UNPROFOR) dok se vraćao sa sarajevskog aerodroma gdje je imao sastanak s predstavnicima turske vlade. 

Konvoj s vozilom u kojem su bili on i francuski mirovnjaci vraćao se sa Sarajevskog aerodroma kada su ga zaustavile srpske snage a jedan od vojnika zapucao i usmrtio Turajlića, a ni nakon 23 godine za ovaj čin niko nije odgovarao. 

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je 1998. godine podiglo optužnicu protiv Gorana Vasića za ratni zločin, kojim se teretio i za ubistvo Turajlića. Vasić je oslobođen optužbi, a sudski proces je tri puta ponavljan.