Vlaisavljević: Zanemarujemo prve oblike vršnjačkog nasilja

Vijesti 08. jan 201614:03 > 14:08
N1

Centar za kulturu dijaloga danas u 10 sati organizovao je javnu debatu povodom sve većeg porasta vršnjačkog nasilja i sve brutalnijih napada djece prema djeci.

“Mahir je dijete svih nas. Denis je naše dijete. Denisa su ubili u tramvaju, a Mahira su ubijali u školi. Mnogo je Mahira i denisa koji šute i boje se progovoriti o onome što im se dešava u školi i oko škole”, navodi se u uvodu poziva koji upućen na brojne adrese, od Predsjednistva BiH, Vlada FBiH i RS, Tužilaštva, Institucija ombudsmena, Mup-a, vjerskih institucija, udruženja pedagoga, psihologa KS, vijeca roditelja, učenika KS.

Uživo iz Unitica, javila se Sanja Vlaisavljević – direktorica Centra za kulturu dijaloga.

“Današnja debata nije sudnica, niti poligon za pražnjenje emocija, nego mjesto racionalne rasprave. Postoji golem problem, a malo je pozitivnih koraka napravljeno. Nadam se da ćemo kreirajući zaključke poslati jasne poruke onim insitucijama koje trebaju reagovati”, kazala je u uvodu Vlaisavljević.

Inače, Centar za kulturu dijaloga se još od 2008. godine bavi pitanjem maloljetničkog nasilja u BiH. Nakon organiziranih 11 javnih debata u kojima su učestvovali predstavnici relevantnih državnih institucija.

Ona je istakla da je ključni problem u obrazovnim institucijama, budući da dijete tamo najviše vremena provodi tamo. Škola je drugi dom djece, i mora biti odgojna – a ne represivna institucija.

Vlaisavljević je proteklih dana dobila brojne mailove, koji kažu da su proživljavali brojne vrste nasilja, ali nisu smjeli nikome reći, jer su se bojali odjeka.

“Ono što se često zaboravlja jeste, i jeste potrebno što se prvi oblici vršnjačkog nasilja zanemaruju i ne prepoznaju, a reaguje se tek kad se desi tragedija”, pojasnila je.

Opširnije u video prilogu.