Dodik: Brčko distrikt je vlasništvo i RS

Vijesti 10. jan 201618:55 > 18:55
Srna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Brčko distrikt vlasništvo i Republike Srpske od kojeg RS ne odustaje.

“Mi ovdje imamo grunt i imamo prava. Mi ovdje imamo narod i pravo na demokratski izražaj i političke zahtjeve”, rekao je Dodik na svečanom prijemu u Brčkom povodom Dana i krsne slave RS.

Dodik je istakao da se osporavanjem bilo čega u Republici Srpskoj ide ka tome da se ona dokine kako bi se ojačale unitarističko centralističke pozicije BiH.

“Srbi prema međunarodnim dokumentima imaju i prava na samoopredjeljenje jer je to napisano u najvišem aktu Ujedinjenjih nacija – Povelji UN. Ako izgubimo karakter naroda, onda gubimo i pravo na političke aktivnosti usmjerene ka tome”, rekao je Dodik.

On je istakao da vlasti RS postupaju u skladu sa zakonom i nisu protiv BiH koja je ustavna, ali jesu protiv one koja nije ustavna.

“U BiH postoje dva paralelna svijeta. Jedan je ustavan, a drugi vanustavan, koga podržavaju međunarodni predstavnici koji su kršili međunarodno pravo i nametali određena rješenja. Neizabrani stranac je uporno donosio zakone koji su u pravilu bili protiv političkih interesa srpskog naroda, u uslovima prijetnji, kazni, nametanja i torture koju je provodila međunarodna zajednica”, objasnio je Dodik.

On je naglasio da u tom kontekstu treba razumijevati Dan i krsnu slavu RS koja je nastala prije oružanih sukoba u BiH.

Prema njegovim riječima, ovaj bh. entitet je bila uvažavan faktor još 1992. godine na što ukazuje činjenica da je nakon nje formirana i hrvatsko-muslimanska federacija (kasnije FBiH), koja je u suštini bila pandan za pregovore na međunarodnom planu, koji su okončani potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.