Nastavak akcije Damask: U Velikoj Kladuši uhapšene tri osobe

Vijesti 11. jan 201615:59 > 16:00
SIPA

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u nastavku akcije kodnog naziva „Damask“, slobode lišili tri osobe i pretresli objekte na tri lokacije na području Velike Kladuše s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Slobode su lišene osobe inicijala N.Š. (1988), A.M. (1960) i Dž.V. (1989) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 162b KZ BiH stav (3) „Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“.

Tokom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto šest ručnih bombi, jedna trenutna tromblonska mina, dvije protivpješadijske nagazne mine, 26 komada municije za puškomitraljez M-84 7,62 mm, 30 komada puščane municije 7,9 mm, šest komada pištoljske municije 7,65 mm, mačeta, zastava ISIL-a, plastični šablon za oslikavanje obilježja ISIL-a, mobilni telefoni, SIM kartice i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje će biti kriminalistički obrađene, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu.