Sarajevo: Studenti će morati plaćati dodatno za domove

Vijesti 11. nov 201412:15 > 12:17
Morguefile.com / Ilustracija

Studenti će od nove godine, nažalost, sami morati plaćati dodatnih 45 KM za boravak u domovima Studentskog centra Sarajevo, ukoliko kantoni iz kojih dolaze ne budu pristali snositi dio troškova", kazao je za Agenciju FENA direktor Studentskog centra Emir Kadrić.

“Svi kantoni bi trebali pismeno dostaviti saglasnost do 20. novembra. Naš stav je da mora doći do korekcije cijena jer sami ne možemo pokriti povećanje cijena energenata i hrane na tržištu. Zbog toga svi kantoni u budžetima za narednu godinu moraju planirati dodatna sredstva”, pojasnio je Kadrić.

Studenti su do sada plaćali prosječno 130 KM, a subvencije koje su plaćali kantoni su bile 189 KM po studentu. 

Smještaj u Studentskom domu Bjelave su plaćali oko 100 KM za krevet, a za krevet u dvokrevetnoj sobi u Nedžarićima, na nižim spratovima, studenti su izdvajali 150 KM.

“Napravili smo analizu i došli do zaključka da nam je potrebno dodatnih 45 KM po studentu mjesečno, da bismo poslovali ekonomski. To je uslov bez kojeg mi ne bismo mogli početi novu školsku godinu. To je uslov koji tražimo od kantonalne vlade. Ukoliko se ne odobri, bit ćemo primorani da zahtijevamo od osnivača da na drugi način osigura novac da bismo mi mogli poslovati pozitivno”, navodi Kadrić. 

Kaže da je prijedlog koji je Studentski centar uputio osnivaču Vladi Kantona Sarajevo jeste da studenti plaćaju 15, a kantoni 30 KM. 

“U tom slučaju, u zavisnosti od kategorizacije prosječna cijena bi bila 375 KM. Ukoliko kantoni ne prihvate korekcije, ovo će biti udar na studentski džep i oni bi morali snositi kompletan iznos korekcije cijena”, kazao je Kadrić. 

Naglasio je da ukoliko se kantoni ogluše na njihove urgencije, višu cijenu smještaja morat će platiti studenti. 

“Međutim, onda i kritike te nezadovoljstvo studenata i njihovih roditelja moraju snositi vlade kantona”, upozorio je Kadrić. 

Kadrić naglašava da je neophodno donijeti zakon o studentskim standardima na nivou Federacije BiH, te da Vlada Kantona Sarajevo što prije treba riješiti pitanje Studentskog centra.