Monopol mobilnih operatera: Ništa od smanjenja cijena usluga

N1

Građani BiH plaćaju najviše cijene telefonije u regiji. Pa tako na primjer operateri u regionu imaju u ponudi pakete sa nižom cijenom pretplate i većim bonusima uključenim u mjesečnu cijenu pretplate.

Operateri u regionu definišu jedinstvene cijene za nacionalne pozive, dok u BiH, cijena za pozive iz vlastite mobilne mreže prema fiksnoj nije ista.

Cijene i ne mogu biti potpuno jednake. BiH je specifično tržište.

Tri su vodeća mobilna operatera i svi dominiraju na određenom dijelu zemlje, faktički imaju dogovoreni monopol.

Tu je još i različit stepen privatizacije, prisutne tehnologije na tržištu, kao i kulturološke navike korisnika. Uprkos svim specifičnostima, Parlament je naložio Regulatornoj agenciji da u roku od 120 dana uskladi cijene mobilnih usluga s onim u regionu.

Međutim to neće biti lak posao – kazali su u RAK-u. Tako da, građani, u skorije vrijeme, manje cijene usluga – ne trebaju očekivati. To su nam potvrdila i sva tri telekom operatera u BiH.

Osim što ne može u korak sa cijenama telefonije u regionu, BiH ne može ni u korak sa sve bržim razvojem mobilne tehnologije u svijetu. Razlog je neposjedovanje dozvole za 4G mobilnu telefoniju, a što je uslovljeno procesom digitalizacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook