MreSVUBiH donirao paketiće u vrijednosti većoj od 90.000 KM

Vijesti 12. jan 201620:15 > 20:19
N1

Srednjoškolci iz ukupno 209 bosanskohercegovačkih srednjih škola, okupljeni u misiji da prikupe što više slatkiša koji će potom biti raspoređeni u paketiće, su uspjeli pokazati državi u kojoj žive i uče da je itekako lako biti čovjek.

Zahvaljujući srednjoškolskoj populaciji Mreža savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine se i na početku 2016. godine može pohvaliti još jednim uspješno realiziranim projektom – „Jedan slatkiš – jedno dijete“.

Cilj je bio i u ovim novogodišnjim praznicima izmamiti dječije osmijehe na lica. Na lica, koja zbog situacije u kojoj se nalaze, se i ne smiju najčešće.

 Ukupno 8.297 oformljenih paketića procijenjene vrijednosti od oko 11,00 KM distribuirani su širom Bosne i Hercegovine.

Postavili smo sebi i ove godine visoke ciljeve, a dostigli smo ih uz podršku srednjoškolaca. Bosanskohercegovačkih srednjoškolaca koji su pokazali da se na njih uvijek i iznova može računati! Mi smo se, kao što to uvijek i radimo, i ovoga puta oslonuli na njih i nismo se pokajali“, istakla je Lejla Šarić, predsjednica Mreže savjeta/vijeća učenika Federacije BiH.

U mjesec dana trajanja projektnih aktivnosti prikupljanja, pakiranja i distribuiranja paketića, prikupljeni su slatkiši u približnoj vrijednosti većoj od 90.000 KM što su i više nego cifre vrijedne hvale. Paketići su stigli i do najudaljenijih naselja u svakom dijelu države, gdje su srednjoškolci otišli i usrećili djecu i mlade iz najugroženijih kategorija društva.

Od finansijski nestabilnih porodica, preko udruženja koja se brinu o ovoj kategoriji društva, pa sve do javnih ustanova koje skrbe nad djecom bez roditeljskog staranja. Potrudili smo se ove godine obuhvatiti što više djece i mladih jer nam je bilo bitno da se u svakom uglu države osjeti dio novogodišnje čarolije“, dodala je Marjana Gojković, predsjednica Mreže savjeta učenika Republike Srpske.