SBB: Hadžijahić nije predložena zbog suprugove pozicije

Vijesti 14. jan 201622:08 > 22:16
N1

Iz Saveza za bolju budućnost danas je saopćeno da prijedlog da Nermana Hadžijahić bude ambasadorica u Republici Sloveniji "nema nikakve veze s pojedinim medijskim navodima po kojima je predložena za ambasadoricu da bi zauzvrat navodno njen suprug vršio pritisak na Ambasadu SAD-a u Sarajevu za interese Fahrudina Radončića ili Bakira Dautbašića.

Iz SBB-a pojašnjavaju da je Fahrudin Radončić Bakiru Izetbegoviću u ponedjeljak tokom ranije dogovorenog susreta o drugim temama uručio i ostavio njen CV na konsultacije.

“Radončić je zato bio vrlo iznenađen i začuđen kada ga je već u utorak Izetbegović SMS-om obavijestio da je ona, praktično, u roku od 24 sata izabrana na Predsjedništvu BiH, a da SBB nije imao vremena kroz zvanični formular i dopis na adresu SDA oficijelno predložiti njen izbor, što je, inače, po preciznoj proceduri bilo učinjeno s više od 70 kandidata SBB-a za druge funkcije”, navodi se u saopćenju SBB-a.   

Dodaju da je prijedlog upućen Predsjedništvu BiH za njeno imenovanje “proizišao isključivo iz njenih dugogodišnjih stručnih referenci prilikom rada u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i opredjeljenja stranke da na što više funkcija bude imenovano što više pripadnica ženskog spola”.

“Uz to, taj prijedlog upućen je u trenucima kada predlagač nikako nije mogao znati da je Dautbašić predmetom tajne istrage. Također, Fahrudin Radončić na procesu u Prištini ima potpuno definiran status svjedoka Tužilaštva. Upravo zato, Fahrudina Radončića nije zanimalo šta će Azra Sarić svjedočiti povodom ubistva Ramiza Delalića”, saopćeno je iz SBB-a.

Iz te stranke naglašavaju da Radončić, poput mnogih kandidata koje je predložio za vrlo značajne funkcije tokom realiziranja koalicije SDA – SBB, “lično nikada nije upoznao predloženu ambasadoricu, niti je imao bilo kakav telefonski ili neki drugi direktan kontakt s njom, ni s njenim suprugom Zijadom Hadžijahićem, kojeg također ne poznaje”. 

“SBB i Radončić, kao i ranije dok je bio ministar sigurnosti BiH, daju punu podršku agencijama za provedbu zakona i neovisnom pravosuđu i potpuno su uvjereni da će njihov profesionalizam i pravo svakoga na fer sudski postupak pokazati da nije bilo nikakvih pravnih i političkih elemenata u ponašanju SBB-a za provođenje neviđenog medijskog linča nad kadrovima ove stranke. SBB je iznimno snažna stranka koja je dobila ogromnu podršku na svom antikoruptivnom imidžu i to neće promijeniti nikakve dobro osmišljene kampanje iz pojedinih političkih centara”, kaže se u saopćenju SBB-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.