Umjesto stikera nove tablice, dokumenta i RFID uređaj

Vijesti 18. jan 201620:05 > 20:10
Žurnal.ba

Već danima građani BiH koji žele registrirati svoje vozilo to ne mogu učiniti. Nestalo je stikera koji se moraju platiti prilikom registracije vozila. I više ih neće ni biti.

Piše: Nedim Hasić/Žurnal.ba

Već danima građani BiH koji žele registrirati svoje vozilo to ne mogu učiniti. Nestalo je stikera koji se moraju platiti prilikom registracije vozila. I više ih neće ni biti. Da će stikera nestati bilo je jasno još ljetos kada je propao tender za njihovu nabavku. Nakon nekoliko mjeseci Ured za razmatranje žalbi krajem godine je konačno poništio proces nabavke.

Kada je tender definitivno propao, iz Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), najavili su uvođenje potvrda umjesto naljepnica. Za izdavanje potvrda trebalo bi izmijeniti nekoliko pravilnika što se nikada nije desilo. Zbog toga je trenutno otežano a negdje i nemoguće registrirati vozilo.

Potpuno je nejasno zašto se uopće planiralo uvesti potvrde kao zamjenu za stikere, kada kao dokaz o registriranju vozila služe registarske tablice i prometna dozvola. Ipak, ako se zna da su u 2014. godini građani BiH prilikom registracije vozila samo za stikere platili četiri i pol miliona maraka, jasno je zašto se insistiralo na njima. Ili na potvrdi kao zamjeni. Čisti harač.

Novi sistem, novi nameti

Međutim, kako tvrde izvori Žurnala, čini se kako je čitava priča oko nestanka stikera i neizdavanja potvrda samo uvod u nove namete. Naime, propali tender za izdavanje stikera idealna je prilika da se aktuelizira priča o uvođenju RFID sistema prilikom registriranja vozila. Riječ je o uređajima sličnim onima kakve imaju korisnici pretplate autocesta. Uređaj sa čipom iz kojeg se istog trena iščitaju svi podaci, kako o vozilu tako i o vlasniku.

Prve studije o uvođenju RFID sistema napravljene su još 2009. godine, kada se stidljivo počelo najavljivati njihovo moguće uvođenje. Priča je intenzivirana nakon nestanka stikera početkom ove godine kada su u Ministarstvu prometa i komunikacija, što je potvrđeno Žurnalu, najavili izradu pravilnika po kojima bi njihovo uvođenje uskoro bilo obavezno, piše Žurnal.ba.

A čitava priča oko uvođenja RFID sistema postaje još zanimljivija kada se zna da je jedan od vodećih i glavnih proizvođača ovih uređaja firma Muhlbauer.

Ova njemačka kompanija u središte pažnje ovdašnje javnosti dospjela je prije dvije godine. Tada su državni revizori utvrdili da je banjalučki ogranak Muhlbauera na sporan način od IDDEEA dobio 104 miliona maraka vrijedan posao štampanja ličnih karata i pasoša. Ugovore sa čelnim ljudima IDDEEA-a potpisao je u ime Muhlbauera Danilo Petrović, zet Nebojše Radmanovića, tada člana Predsjedništva BiH. Petrović je brzo nakon potpisivanja ugovora otišao iz kompanije.

Ovakav ugovor sa tako povoljnim uslovima za ponuđača koji je direktno izabran (avansna isplata, rok trajanja deset godina) nikada niko nigdje na svijetu nije potpisao. Zanimljivo, nije ga potpisao ni tadašnji direktor IDDEEA-e Siniša Macan. On je u to vrijeme naprasno otišao na put u Grčku i ovlastio svoju pomoćnicu da stavi potpis.

Muhlbauer je firma u kojoj istoimena njemačka kompanija ima 60, a banjalučka firma Nites 40 procenata vlasništva. Nites je osnovan u Banjoj Luci prije osam godina. Prvi direktor bio je Dmitar Čičković, blizak rođak Miodraga Škrbića. A Miodrag Škrbić jedan je od najboljih prijatelja Zlatka Lagumdžije.

Revizori su svoj izvještaj izvještaj uputili Tužilaštvu BiH. Njihove navode istraživala je SIPA. Kako Žurnal saznaje, istraga o ovom predmetu je pri kraju i uskoro bi se moglo očekivati podizanje optužnica, piše Žurnal.ba.

Muhlbauer spreman za novi posao

U međuvremenu, priča o uvođenju skupog RFID sistema prilikom registriranja vozila je intenzivirana. Kako nam je rečeno u IDDEEA-i, trenutno uvođenje RFID sistema nije moguće sve dok tako ne odluči Ministarstvo prometa i komunikacija BiH. Prvi korak je već napravljen.

Vijeće ministara BiH je, 30. decembra 2015. godine, naložilo ministarstvu da “u saradnji sa IDDEEA do 31. januara ove godine dostavi Prijedlog odluke o formiranju ekspertne radne grupe, koja će izvršiti procjenu mogućnosti ukidanja naljepnica i prelaska na drugu metodologiju, koristeći pri tome iskustva EU i zemalja u okruženju.”

Uvođenje novog sistema kontrole registriranih vozila znači nova izdatke za građane. Kako su za Žurnal potvrdili eksperti iz ove oblasti, osim plaćanja RFID uređaja koji će se montirati na vjetrobran, morat će se mijenjati i registracijske tablice u koje će biti inkorporiran čip. Osim tablica, morat će se mijenjati i sva druga dokumenta o registraciji. Što će sve skupo plaćati građani.

Pored uređaja, morat će biti nabavljeni čitači koje će koristiti prometni policajci prilikom kontrola kao i čitači za svaku stanicu tehničkog pregleda vozila. Sve to znači samo jedno- novi milionski vrijedan ugovor za firmu koja dobije posao. A to bi, sudeći po dosadašnjim ugovorima koje je sklapala IDDEEA, najvjerovatnije mogao biti banjalučki ogranak Muhlbauera. Čiji su predstavnici nedavno već posjetili novog direktora ove Agencije.

“Povod za sastanak je bilo upoznavanje predstavnika Mühlbauera sa novim ravnateljem IDDEEA-e Edimom Nesimijem, kao i analiza dosadašnje i planovi za buduću suradnju u oblasti identifikacijskih isprava”, stoji u vijesti objavljenoj na zvaničnoj stranici IDDDEA 24. novembra 2015. godine.

Realizacija projekta uvođenja RFID uređaja trebala bi početi čim Ministarstvo prometa i komunikacija BiH dobije novog čelnika. Taj posao neće biti okončan u narednih mjesec dana. Jer je kandidat za tu dužnost trenutno okupiran drugim obavezama, piše Žurnal.ba.