Mladići plivali za Časni krst u hladnim rijekama BiH

Vijesti 19. jan 201612:17 > 12:39
Srna

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je ljude krštavao, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Predanje kaže da je Jovan prepoznao Mesiju u Isusu koji je došao na Jordan da se krsti, a jevanđelisti su zapisali njegove riječi: “Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni”.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Duh Sveti je u obliku svjetlosnog goluba, kako je zapisano, sletio na glavu Sina Božijeg, a potom su se nebesa otvorila i čuo se glas Boga Oca: “Ovo je sin moj ljubezni koji je po mojoj volji”.

Srna
Srna
Srna
Srna

Isus Hristos živio je ovozemaljski život još tri godine poslije krštenja, ispunivši svoju misiju iskupljenja ljudskog roda od praroditeljskog grijeha.

Na ovaj praznik u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila. Bogojavljenska voda čuva se u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja.

Na praznik Bogojavljenja, prema narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave – “Bog se javi!” i “Vaistinu se javi!”.

U mnogim gradovima i mjestima održava se takmičenje plivača u vađenju Časnog krsta iz vode. Takmičenje je danas organizovano u mnogim gradovima u BiH.

PRIJEDOR

Prijedorčanin Danijel Drljača treći put je bio najbrži u plivanju za Časni krst u rijeci Sani među 44 plivača koji su danas učestvovali u tradicionalnoj bogojavljenskoj manifestaciji.

On je istakao da mu pobjeda mnogo znači jer nije riječ o takmičenju, već o plivanju na Bogojavljenje koje ima vjerski karakter i da mu je velika čast što je pobijedio.

“Treća pobjeda je za mene velika stvar, ali bih čestitao svim momcima koji su se prijavili i koji su se odlučili da plivaju u ovim teškim uslovima na ovaj veliki pravoslavni praznik”, rekao je Drljača.

On je dodao i da mu je trostruka pobjeda već sasvim dovoljna i da će o daljem učešću razmisliti.

Drljača je kao nagradu za spretnost u preplivavanju do obale rijeke Sane i Časog krsta dobio zlatnik koji, s jedne strane, ima motive rođenja Isusa Hrista, a s druge, grb Republike Srpske, kao i jerusalimski krst u vijencu od cvijeća do kojeg je prvi doplivao.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, koji je pobjedniku uručio zlatnik, istakao je da broj građana koji su danas došli na Sanu govori da je Prijedor grad koji želi da njeguje vjerske običaje i da ima vjeru i kulturu.

ZVORNIK

Neđo Rebić iz Vlasenice prvi je preplivao stazu dugu 33 metra na Zvorničkom jezeru i osvojio Bogojavljenski časni krst.

Rebiću je, u ime Crkvene opštine Zvornik i rafting kluba “Eko Drina” iz Zvornika, sveštenik Rade Tešić uručio i Časni srebrni krst u trajno vlasništvo.

Rebić je, nakon pobjedničkog osvajanja Bogojavljenskog časnog krsta, rekao novinarima da je zahvaljujući vjeri u Boga, a uvažavajući svih ostalih 25 takmičara, prvi doplivao do Časnog krsta.

“Izuzetno sam srećan što sam učestvovao na ovom svetom, časnom i blagoslovenom takmičenju”, rekao je Rebić i dodao da je izuzetno važno za sve da se čuva ovaj običaj što je od trajne važnosti.

BANJALUKA

Banjalučanin Aleksa Jošić (22) prvi je od ukupno 40 plivača stigao do Časnog krsta, koji je u rijeku Vrbas u Banjaluci spušten povodom obilježavanja Bogojavljenja.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem blagoslovio je plivače, a Jošića je darovao zlatnikom.

Jošić kaže da je ovo četvrti put da učestvuje u plivanju za Časni krst, a treći put da pobijedi, te da mu je svaki put velika čast da učestvuje u ovom događaju.

“Prvi put sam plivao 2010. godine, kada je bilo i najhladnije, a narednih godina vrijeme nas je služilo”, rekao je Jošić.

Jošić, koji je student arhitekture, napomenuo je da trenira plivanje, te da mu je to pomoglo da bude najbolji.

Dalibor Kaiš (43) kaže da treći put učestvuje u plivanju za Časni krst, te da ga ne smatra takmičenjem, jer učestvuju jednaki.

TREBINJE

Aljoša Slavić (19) iz Trebinja prvi je doplivao da Bogojavljenskog krsta, koji je u rijeku Trebišnjicu spustilo Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

U takmičenju je učestvovalo 35 plivača, kojima nije smetala hladnoća rijeke Trebišnjice, čija je temperatura bila oko deset stepeni Celzijusovih, da sa radošću preplivaju do Časnog krsta.

U trci za Časni krst od Starog grada do platoa ispred hotela “Leotar” učestvovali su plivači životne dobi od 15 do 45 godina, a kao i prethodnih godina bodrilo ih je više hiljada sugrađana.

Najmlađi učesnik, petnaestogodišnji Uroš Gojković kaže da je prvi put danas učestvovao u manifestaciji i da mu je “naprosto tako došlo” i čvrsto je odlučio da pliva što će raditi i ubuduće.

Četrdesetpetogodišnji Pero Marić, koji već šesnaeset godina “rame uz rame” pliva sa svojim mlađim kolegama, kaže da svake godine kada uđe u vodu izađe “mnogo živ i mnogo zdrav”.

BRATUNAC

Novica Vasić iz Krasanpolja, kod Bratunca, pobjednik je plivanja za bogojavljenski Časni krst koje je danas održano na Drini kod bratunačke Rajske plaže.

Uz podršku nekoliko stotina građana za Časni krst plivao je 21 takmičar iz Bratunca, Ljubovije i još nekih mjesta.

Ovo je tradicionalno plivanje koje se organizuje već sedmu godinu. Organizatori su Vasića nagradili pozlaćenim krstom, diplomom i novčanom nagradom od 300 KM.

Prva trojica plivača nagrađena su i zlatnim privjescima u obliku krsta.

Svi učesnici dobili su zahvalnice i po 50 KM za, kako je rekao bratunački sveštenik Dušan Spasojević, ispoljenu odvažnost i ljubav prema pravoslavnoj vjeri i tradiciji.

Pobjednik takmičenja Novica Vasić, kome je ovo drugi put da pobjeđuje u bogojavljenskom plivanju, izjavio je Srni da je srećan što je nakon tri godine, ponovo pobijedio, ali da je veliko zadovoljstvo i poseban osjećaj plivati za Časni krst.

Dužina staze kojom se plivalo je 33 metra, što simbolizuje godine života Isusa Hrista na zemlji.

SREBRENICA

Dvadesetogodišnja Danijela Ilić iz srebreničkog sela Dugo Polje pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst na jezeru Perućac u blizini manastira Karno kod Srebrenice.

Među deset prijavljenih plivača u ledenoj jezerskoj vodi, Ilićeva je bila jedina djevojka, te su je mladići džentlmenski nagradili za odvažnost i poštovanje pravoslavne tradicije omogućivši joj da prva dopliva do Časnog krsta.

Ilićeva je osim pozlaćenog Časnog krsta nagrađena i zlatnim privjeskom u obliku krsta.

Plivanje za Časni krst u akumulacionom jezeru Perućac prerasta u tradiciju a ovo je bilo treće bogojavljensko plivanje.

Organizatori ove duhovno-sportske manifestacije su Srpska crkvena opština Srebrenica i manastir Karno u kome je, prije plivanja za Časni krst u osveštanoj vodi, služena sveta liturgija.

Iako je jezero Perućac oko 50 kilometara udaljeno od Srebrenice, ova manifestacija svake godine privlači sve više posjetilaca i plivača, a ove godine broj takmičara je bio duplo veći u odnosu na prethodne dvije godine.

VIŠEGRAD

Vladan Simić iz Višegrada pobjednik je ovogodišnjeg Bogojavljenskog plivanja za Časni krst, koje je danas održano na Drini u Višegradu na stazi dugoj 33 metra.

“Ovo je moje prvo učestvovanje na ovoj manifestaciji, rijeka Drina je bila hladna, ali smo ipak uspjeli zaplivati u njoj”, rekao je dvadesetjednogodišnji Simić.

On kaže da je dugo imao želju da učestvuje u plivanju za Časni krst i da mu se želja ove godine ostvarila.

Sedamnaestogodišnja Dijana Drakul iz Foče je najmlađa učesnica na takmičenju.

“Ovo je veliki praznik i drago mi je što sam Srpkinja i što imam priliku da zaplivam na Bogojavljenje u rijeci Drini”, rekla je Drakulova i istakla da je osjećaj fenomenalan.

Ona podsjeća da u Foči nije bilo organizovano takmičenje

Jerej Dragan Vukotić podsjetio je na značaj praznovanja Bogojavljenja, navodeći da je prije skoro dvije hiljade godina narod dolazio na rijeku Jordan da vidi Jovana Krstitelja koji je krštavao ljude vodom i govorio “Pokajte se, jer se približi Carstvo nebesko”.

Jerej Vukotić naglasio je da misija Svetog Jovana Krstitelja bila da pripremi narod za dolazak Isusa Hrista.

ISTOČNO SARAJEVO

 Za bogojavljenski krst danas se, na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, u rijeci Željeznici u Istočnom Sarajevu takmičilo 17 plivača, a prvi je stigao Borislav Otović.

Organizatori su Otoviću uručili vrijedan zlatni medaljon, a nagrade su dobili i ostali učesnici.

Od mosta “Ratko Močević” u Vojkovićima, odakle su startovali, do Časnog krsta plivači su plivali 33 metra, što simboliše godinu kada se krstio Isus Hrist.

Sveštenici su prethodno osveštali Časni krst i plivačima dali blagoslov, a plivače je pozdravio i načelnik opštine Istočna Ilidža Miljan Damjanović.

Predsjednik Organizacionog odbora Ranko Skakavac istakao je da je ovo prvi put da se u Istočnom Sarajevu organizuje plivanje za Časni bogojavljenski krst.

“Sedamnaest `Srpskih vitezova` ušlo je danas u vodu gdje temperatura četiri stepena, a jutros je u Vojkovićima bilo minus 13 stepeni Celzijusovih. Ovo nam daje podsticaj da naredne godine organizujemo još bolju manifestaciju, u kojoj će učestvovati sve crkvene opštine sa područja Sarajevsko-romanijske regije, a biće organizovan i kulturni program”, rekao je Skakavac novinarima.

DERVENTA

Dvadesettrogodišnji Zoran Vidović prvi je stigao do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Derventi, što mu je treća uzastopna pobjeda u plivanju na Bogojavljenje.

Osim Vidovića, za Časni krst su plivali Darko Milić (22) i Zlatko Pazurević (21). Sva tri mladića dobila su novčanu nagradu.

Vidović je istakao da se i naredne godine opet nada pobjedi, kao i da će biti više učesnika.

PETROVO

Aleksandar Petrović iz Petrova pobjednik je u plivanju za Časni krst koje je danas povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja organizovano na Orlovom jezeru u Petrovu.

Monah Serafim iz manastira Ozren osveštao je vodu i spustio Časni krst u Orlovo jezero, a plivalo je šest, uglavnom mladih, stanovnika opštine Petrovo.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković pobjedniku je darovao zlatnik, manastir Ozren svim učesnicima ikone Isusa Hrista, a organizatori diplome i zahvalnice.

Više od 150 građana, koji su prisustvovali plivanju za Časni krst, počašćeni su kuvanim vinom.

ČELINAC

Dvadesetdvogodišnji Nemanja Rajilić iz Čelinca pobjednik je plivanja za bogojavljenski Časni krst koje je danas održano na rijeci Vrbanji ispod gradskog mosta.

On kaže da će i ubuduće učestvovati u ovoj manifestaciji i da mu je osvojeno prvo mjesto u trci za Bogojavljenski krst jedno od najdražih priznanja.

“Ljubav prema Bogu i toplota oko srca mi daje snagu da nastavim i dalje da plivam za Bogojavljenski krst”, rekao je Rajilić.

Uz podršku nekoliko stotina građana Čelinca za Časni krst je plivalo deset mladića, uglavnom fudbalera Fudbalskog kluba “Čelinac”.

Na ovaj način oni su odali i počast Mili Šugiću, koji je tragično nastradao 22. maja prošle godine, a koji je godinama, najčešće jedini, na Bogojavljenje plivao u hladnoj Vrbanji za Časni krst.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.