Sindikat: Vladi FBiH rok do 22. januara ili stupamo u štrajk

Vijesti 19. jan 201616:39 > 16:48
N1

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) održao je danas sjednicu Predsjedništva te sjednicu Glavnog odbora na kojima su donesene odluke o daljnjim postupcima Sindikata kada je u pitanju Zakon o radu.

Nakon što je Vlada FBiH prošle sedmice utvrdila izmjene i dopune Zakona o radu i uputila ih u hitnu parlamentarnu proceduru te zaustavila potpisivanje usaglašenog opšteg kolektivnog ugovora, Savez samostalnih sindikata BiH je na današnjoj sjednici donio nekoliko odluka.

Kako je kazao potpredsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović, odlučeno je da će Vladi FBiH dati rok do 22. januara da povuku izmjene i dopune Zakona o radu ili će u protivnom 26. januara stupiti u generalni štrajk.

“Daje se rok Vladi FBiH i svim parlamentarnim strankama koje čine većinu u FBiH da do 22. januara Vlada FBiH donese odluku o povlaćenju odluke o izmjenama i dopunama Zakona o radu. Da Vlada FBiH do tog datuma otkoči potpisivanje općeg kolektivnog ugovora i da otkoči proces usaglašenja granskih kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu. Ukoliko Vlada FBiH do tog termina ne uradi ove stvari i ne dobijemo čvrste garancije, za 26. januar je najavljen protestni skup ispred zgrade Vlade FBiH na kojem će, pored ovih zahtjeva, biti uključen i zahtjev za smjenu premijera Fadila Novalića. Delegacija Sindikata neće dalje učestvovati u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH”, kazao je Šatorović.

Kako je naveo, zaključi sa današnje sjednice bit će sutra predati Vladi FBiH.

“U međuvremenu ćemo pripremati generalni štrajk upozorenja koji bi 26. januara trebao zaustaviti sve što radi na teritoriji FBiH i time dati jasnu poruku da nećemo dozvoliti da radnici u FBiH postanu robovi, da nećemo dozvoliti da nam se oduzme pravo na štrajk, da nećemo dozovoliti da nam se oduzme pravo na kolektivno pregovaranje i ugovaranje i da nećemo dozvoliti dalje širenje samovolje federalnog premijera Fadila Novalića”, dodao je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.