Da li će kantoni u FBiH doživjeti finansijski kolaps?

Vijesti 19. jan 201618:03 > 19:41
N1

Kako se vrši raspodjela javnih prihoda u BiH i njenim entitetima? Pitanja su koja se povlače još od 2011. godine.

Te 2011. godine je tadašnja vlada zatražila mijenjanje kako kažu, neeknomskog, neefikasnog i diskriminirajućeg Zakona koji uređuje raspodjelu javnih prihoda između Federacije i kantona.

Ako određeni kanton ima veća socijalna izdavanja po broju stanovnika, te ima više socijalno ugroženie katogorije stanovništva, treba više da dobije sredstava, to ovdje nije slučaj”, rekao je Elvir Karajbić, šef Kluba SDP-a

Prema Zakonu o pripadnosti javnih prihoda, stanovnik Sarajevskog kantona vrijedi kao dva stanovnika Tuzlanskog kantona u smislu raspodjele. Sarajevski kanton sa preko 442.669 stanovnika treba dobiti 355 miliona KM, ili 802 KM po stanovniku. Tuzlanskom kantonu sa 500 hiljada stanovnika sljeduje 203 miliona KM, ili 407 KM po stanovniku.

Zbog neuvrštavanja u dnevni red izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda, tri ugledna profesora s Univerziteta u Tuzli Zlatan Begić, Vedad Pašić i Edin Delić odlučili su podići kaznene prijave protiv predstavnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, jer kako kažu, Vlada nije ni svjesna stvarnih potreba građana.

Ovakva drskost da se misli da će povećanje minimalne plaće sa 380 na 420 maraka ekonomski destabilizirati državu u vrijeme kada se raskošno ponaša vlast, onda želim naglasti da ukoliko ova stvar ne bude imala svoj ishod u Tužilaštvu i parlamentu, mi ćemo na Ustavni sud, ali ćemo pozvati i građane na izvaninstitucionalne načine borbe“, kazao je Edin Delić, profesor na Univerzitetu Tuzla, pokretač inicijative.

Slična situacija i stavovi u Mostaru:

Bojim se da će ova županija, ako se ovako nastavi, doživjeti ekonomski bankrot. 20 miliona KM kojih svake godina ova županija gubi moglo bi značiti vitalno funkcioniranje ključnih institucija“, rekao je Vedran Arapović, predsjednik Udruženja “Vrisak”.

Oglasilo se i Federalno ministarstvo finansija te pojašnjava da se pojedinačni udjel kantona u raspodjeli prihoda s Jedinstvenog računa vrši na temelju formule koja se zasniva na sljedećim kriterijima:

– 57% na temelju broja stanovnika kantona
– 6% na temelju površine kantona
– 24% na temelju broja učenika u osnovnom obrazovanju
– 13% na temelju broja učenika u srednjem obrazovanju.

Prema izračunu profesora sa tuzlanskog univerziteta, Tuzlanski kanton je po osnovama raspodjele javnih prihoda u posljednjih 15-tak godina, oštećen za oko pola milijarde maraka. Ove godine će ovaj kanton, kao i Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski dobiti od 4 do 6 miliona KM manje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.