Princ Charles – posjeta Beogradu, kumovske i rodbinske veze

Vijesti 19. jan 201618:33 > 20. jan 2016 07:40
REUTERS/Peter Nicholls

Beograd u martu očekuje posjetu britanskog prestolonasljednika princa Charlesa, prvi put poslije skoro 40 godina, iako je od tada čak osam puta bio u zemljama u regionu. Ovoga puta, u okviru balkanske turneje, u Srbiju dolazi sa suprugom vojvotkinjom od Cornwalla, a prema pisanju britanskih medija, posjeta će trajati desetak dana.

Prvi put u Beogradu još od 1978. godine, princ Charles i njegova supruga Camilla u martu dolaze u Srbiju.

Najavljena je posjeta srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću, kao i srpskoj kraljevskoj porodici, sa kojom ih vežu rodbinske veze.

Sinovi Aleksandra Karađorđevića nalaze se na listi potencijalnih nasljednika britanske krune, a jednako važne kao i rodbinske, u kraljevskim porodicama su i kumovske veze.

“Ne samo što je u ovoj sadašnjoj da kažem generaciji današnja britanska kraljica, majka princa Charlesa, je bila kuma na krštenju našeg prestolonasljednika Aleksandra, nego je svojevremeno i njen otac bio kum na venčanju kralja Aleksandra i rumunske kraljice Marije i te veze koje su kumovske dosta su ostale jake i izdržale su sva ova politička i historijska iskušenja”, podsjeća Dragomir Acović, član Krunskog vijeća u Srbiji.

Članovi kraljevskih porodica su i medijske ličnosti, pa takve posjete imaju i estradnu dimenziju. Ipak, za one koji prate živote poznatih, više glamura nose parovi poput princa Williama i Kate Middleton.

“Charles je tu nekako vrlo onako nesretno se našao u poziciji da je neželjeno dijete u čitavoj toj gužvi i ovo što on u stvari radi je vrlo jedan ok potez, on radi na sebi. Mislim da uopšte ne treba da razmišljamo o tome kako je to bitno za nas. Za nas je to ok, lijepo je što će doći u Srbiju… Više je ovo pokazatelj njegove želje da stekne neku popularnost i van granica Britanije”, kaže Ivan Stajić, zamjenik urednika časopisa Glorija.

Protokol posjete još nije saopšten, ali Stajić ne očekuje medijski spektakl. Princ Charles i Camilla, pored Beograda, u okviru turneje posjetit će i Zagreb, Podgoricu i Prištinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.