Vijeće ministara: Ugovor sa Muhlbauerom štetan za BiH

Vijesti 20. jan 201618:38 > 19:09
N1

Vijeće ministara BiH raspravljalo je o revizorskom izvještaju gdje se navodi da je Agencija za identifikacijske dokumente favorizirala određenog proizvođača zbog čega su lična dokumenta prodavana po daleko većoj cijeni od stvarne vrijednosti. Zaključeno je - postojeći ugovor mora se revidirati.

Iz Vijeća ministara jedinstven stav – aranžman koji je Agencija za identifikacijske dokumenta napravila sa Muhlbauerom štetan je za BiH. Preporuke Ureda za reviziju trebaju biti ispoštovane, od IDDEEA-e će biti zatražen zvaničan izvještaj što je po preporukama učinjeno.

Opšta je konstatacija na sjednici Vijeća ministara BiH da je ovaj aranžman štetan za BiH i da nije dao one rezultate koji se od njega očekuju. Preporuke koje se odnose na Vijeće ministara i druge instutucije VM e primilo k znanju i preduzeće odgovarajuće aktivnosti, posebno kada su u pitanju pregovarački postupci“, kazao je ministar Mirko Šarović.

Prema revizorskom Izvještaju, provođenje pregovaračkog postupka IDDEEA-e s jednim ponuđačem, u ovon slučaju banjalučkim Muhlbauerom dovelo je u pitanje transparentnost i ekonomičnost postupka. Ocjenjeno je da nabavka elektronskog čipa ličnim kartama od 8 KM nije realna obzirom da oni po fakturi dobavljača iznose oko 1,1 euro.

S druge strane, sam ugovor sklopljen je mimo Zakona o javnim nabavkama na dest godina uz avansno plaćanje od 30 do 60 posto na dogovoreni, a ne realizirani posao izdavanja dokumenata.

Zbog toga su revizori zatražili da se preispita ta odredba u Ugovoru koji je navedena, da se mora platiti ugovorena, a ne stvarna i potrebna količina za iznos dokumenata koji će biti štapani. U izradi ovih dokumenata sudjeluju i entitetske institucije i Ministarstva unutrašnjih poslova, pa se mnogo više troškova napravi kad je u pitanju priprema nego sam izrada.

A ovo je građane BiH koštalo najskuplje lične dokumente u Evropi jer je država novac morala kompenzirati. 

U razgovoru za N1 novi direktor IDEEAA kaže kako će se preporuke Ureda za reviziju ispoštovati, ali ugovor za sada ostaje

Javnost mora da zna je ovo dvostrani ugovor i nije ga tako laklo prekinuti. Novi menadžment ne bi mogao komentirati koji su ih razlozi vodili stare rukovodstvo da povede ovakav postupak. Naš prijedlog jeste da se formira jedna ekspertna grupa koji ponudili eventualno novi ugovor Muhlbaueru. Prejudicirati šta će se desiti je teško, ali ovakvo stanje je neodrživo“, kaže Edim Nesimi, direktor IDEEAA-e.

Stari direktor IDDEEA Siniša Macan i dalje je nedostupan za medije, no podsjetimo na ranija saopštenje iz njegovg ureda u kojima se tvrdilo da iza svega stoji Vijeće ministara i da revizorski izvještaj nema osnovu.

Istraga u vezi nabavke ličnih dokumenata počela je 2014. godine. Ona bi uz ostalo trebala da odgovori kako je posao dobio banjalučki Muhlbauer, tada firma bez ijedne reference iako se pregovaralo sa njemackim konzorcijom Muhlbauerom. Kako je privatnoj firmi država izgradila fabriku zahvaljujući avansnom plaćanju od koje je kasnije po najskupljoj cijeni u Evropi nabavljala lične dokumente.

Inače, banjalučka firma je u 40 postotnom vlasništvu Nites firme Miodraga Škrbića i još nekoliko osoba koje su mediji povezivali sa Zlatkom Lagumdžijom i Miloradom Dodikom. U vrijeme potpisivanja prvog ugovora na čelu firme bio je zet Nebojše Radmanovića kojega će kasnije na tom mjestu naslijedti brat žene Zorana Tegeltije novog starog ministra finansija RS.

Inače, posljednji veliki posao banjalučka firma dobila je na izradi pasoša treće generacije na međunarodnom tenderu nakon čega je BIH dobila najzaštićenije, ali najskuplje pasoše u Evropi.

Na viskoj razini zaštite pasoša insistiralo je Ministarstvo civilnih poslova i to u vrijeme mandata Sredoja Novića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.