Ljubav roditelja je najveća: Bolesnoj kćerki darovali bubreg

Vijesti 22. jan 201617:34 > 19:15
N1

Tridesetpetogodišnja Alma vratila se u rodne Aladiniće u Stocu nakon uspješno izvedene druge transplatacija bubrega. Zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, ali i svojim roditeljima koji su bili donori, Alma ponovo ima nadu i vjeru u život.

Još od svoje pete godine Alma Kovačić većinu svog vremena provodi u bolnici. Od tada pa do danas prošla je kroz razna iskušenja. Međutim sa njenih 20 godina nastali su pravi problemi i to sa bubrezima.

Dok su njeni vršnjaci svoje dane provodili bezbrižno baš onako kao što bi i trebali, Alma je te iste dane provodila u bolničkom krevetu. Doktori su sumnjali na upalu pluća. No pogrešna dijagnoza u roku od dva mjeseca prouzrokovala je otkazivanje oba bubrega.

Meni je rečeno da imam prehladu, kao upalu pluća i propisan mi je Garamycin. S obzirom da se dešavaju komplikacije kod dijabetesa nisu smjeli da mi daju Garamycin i on je prouzrokovao otkazivanje bubrega“, rekla je Alma Kovačić.

Nakon toga uslijedile su mukotrpne hemodijalize.

Išla sam tri puta sedmično u Mostar, to su obaveze, ujutro , spremati se, pa aparati, dok dođem kući već večer, nekako sam imala malo vremena za sebe i za aktivnosti“, ispričala je Alma.

Tri godine poslije urađena je transplatacija bubrega u Tuzli. Bubreg joj je donirala majka. Ali nakon četiri godine nastale su komplikacije i bubreg je prestao funkcionisati.

Ja sam bila najsretnija majka kad sam saznala da mogu mojoj Almi dati bubreg, jedva sam čekala to da se desi, i eto 4 godine je radilo i stalo, ali nosim se dobro, u saburu živim i nikad ne pokleknem“, izjavila je njena majka Mersija Kovačić.

Punih pet godina nakon toga bila je na peritonealnoj dijalizi, potom je uslijedila humanitarna akcija za drugu transplataciju. Kako kaže Alma digla se cijela BiH i dijaspora i u krakom roku prikupljen je novac potreban za transplataciju bubrega. Donor joj je ovaj put bio otac. 

Niko od mene nije bio sretniji kada sam čuo da ja mogu dati mojoj Almi bubreg. Rekao sam samo hvala Bogu kad sam ja mogao dati Almi mojoj bubreg da se riješi problema“, rekao je Ramiz Kovačić.

Nakon tri mjeseca boravka u Francuskoj, redovnih pregleda, kontrola, Alma se vratila kući. Njeno zdravstveno stanje je dobro, redovno ide na preglede i što je najbitnije iz ove priče izlazi kao pobjednik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.