"Hipokrat umro na rukama osoblja UKC Banjaluka"

Vijesti 22. jan 201618:21 > 19:17
N1

Jedna majka tvrdi da je hipokrat odavno umro na rukama osoblja Kliničkog centra Banja Luka. I pokreće tužbu. Priča čija se kulminacija tek očekuje, započela je početkom decembra prošle godine kada je nekoliko novorođenčadi koja su rođena prijevremeno, transportovano iz Banjaluke u Beograd.

Aleksandra Vesić, jedna od majki, čija je beba bila u neispravnom respiratoru, tvrdi da je preživjela pakao nakon porođaja na Univerzitetsko kliničkom centru u Banjaluci. Kaže da je njeno dijete, nakon kvara respiratora, bilo na ivici smrti, te da je bila uslovljena davanjem novca za dalje liječenje u Beogradu.

Mi smo bili primorani da taj novac damo da bismo oslobodili dijete iz njenih ruku i poslali smo ga u Beograd gdje mu je pružena odlična njega“, rekla je Vesić, a na pitanje kome je dala novac odgovara: “Doktorici Vesni Novaković, načelnici Odjeljenja intenzivne njege.”

Univerzitetski klinički centar pokrenuo je postupak utvrđivanja odgovornosti doktorice Novaković. 

Ukoliko se postupkom koji je u toku utvrdi odgovornost , UKC RS će postupiti u skladu sa važećim propisima.

Podrška je stigla i iz resornog ministarstva. Entiteski ministar zdravlja Dragan Bogdanić sastao se danas sa roditeljima čija se beba trenutno nalazi na liječenju u Klinici za dječije bolesti.

Ministar je roditeljima pružio punu podršku da se obezbjedi najbolja zdravstvena zaštita za dijete, te naglasio da očekuje da UKC u potpunosti istraži sve okolnosti I utvrdi eventualnu odgovornost.

Iako je slučaj pokvarenih respiratora zabilježen sredinom novembra prošle godine još nije dobio epilog. Iz UKC navode da se liječenje i tok bolesti Aleksandrinog djeteta ne mogu dovesti u vezu sa incidentom, odnosno sa pojavom ulja u sistemu za disanje.

Mi smo problem definisali odnosno primjetili i reagovali na vrijeme i 100 posto tvrdim djecu zaštitili od bilo kakvih neželjenih posljedica“, rekao je u decembru prošle godine Stanislav Konjević, načelnik Pedijatrija UKC RS.

Aleksandra još traga šta je uzrok oboljenja kod njene bebe, sve analize su do sada bile negativne. Na redu je genetička analiza koja će se raditi u Barceloni. Ukoliko se i ona pokaže negativnom, Aleksandra sumnja da su uzrok komplikacije prilikom poroda.

Pupčanik je bio tako obmotan da su ga jedva odvojili od mene, omča oko vrata, ruke i noge, zbog čega je došlo do gušenja djeteta” kazala je Aleksandar Vesić.

Ona zahtjeva da zna uzroke i odogovorne. Protiv doktorice Novaković pokreće tužbu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.