Vidović: Tužilac Mihajlović komanduje istragom od početka

Vijesti 26. jan 201620:47 > 21:04
N1

Za odbranu osumnjičenog Fahrudina Radončića prekinuto je saslušanje koje je večeras trajalo u prostorijama Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Advokati Vasvija Vidović i Dragan Barbarić napustili su saslušanje Radončića zbog toga što mu je postupajući tužilac na teret stavio novo krivično djelo o čijim navodima nije saslušan u SIPA-i.

Riječ je, navodno, o nedavnom spornom imenovanju ambasadorke BiH u Sloveniji. Na naš upit o novim okolnostima iz Tužilaštva BiH nisu odgovarali. Trenutno nije poznata dalja procedura, niti da li će i kada biti predložene mjere zabrane za jučer uhapšenog lidera Saveza za bolju budućnost. Radončić je osumnjičen da je ometao rad pravosuđa i uticao na svjedokinju Azru Sarić u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

Danas je Fahrudin Radončić dao izjavu u SIPA-i, inspektori su radili po naredbi tužitelja, da bi dolaskom u prostorije Tužilaštva dobio potpuno novi osnov sumnje i dodano je jedno novo krivično djelo. Bili smo na raspravi, nisam potpisao zapisnik, nije ni Vidović, tako da je zapisnik ostao nepotpisan“, komentarisao je advokat Barbarić večerašnje saslušanje.

Vidović se nadovezala te kazala kako je vrlo teško opisati situaciju i atmosferu. “Sve ono što se dešava u vezi ovog predmeta je strašno. Od vremena kad smo bili u SIPA-i pa dok smo došli do Tužilaštva se desilo to da se vjerovatno nekome nije svidjelo to što nije bilo dovoljno optužbi pa su na brzu ruku dodali novu optužbu, novu kriminalnu aktivnost u okviru radnji slučaja Dautbašić. Istovremeno, u dokumentima koji postoje u nalogu za hapšenje, u nalogu za pretres stana i drugih prostorija nije bio opisan osnov sumnje, strahovito se žurilo u svemu, tako da su ti dokumenti polovični. Zapravo, nisu ih ni imali u Tužilaštvu pa smo satima čekali da ti dokumenti odnekud dođu. Ovo ukazuje na nešto što je vrlo zabrinjavajuće. Zamislite da od SIPA-e do Tužilaštva BiH dodaju čovjeku krivično djelo“, izjavila je Vidović.

Sad je bio pokušaj tužioca da optuži inspektore SIPA-e, koji su radili svoj posao izuzetno profesionalno, da su ti inspektori koji su bili na pretresu uradili neku grešku ili nešto što nije trebalo da urade, što ne odgovara istini“, dodao je Barbarić. 

A o kojem novom krivičnom djelu je riječ, Barbarić je rekao: “To je ta afera koja se pojavila u vezi ambasadorskog mjesta u Sloveniji, koje uopće nije bilo navedeno kad je prvi put bio saslušavan. Dok smo došli dovdje, već je bilo napisano kao novo djelo. Potpuno drugačiji opis, potpuno drugačije činjenice i čak nam je bilo nuđeno da potpišemo zapisnik po iskazu Radončića koji je dat u SIPA-i i nismo ni to htjeli uraditi“.

Vidović je dodala kako “tužilac Mihajlović komanduje istragom od početka”. “Znači da postoji neko iza Mihajlovića ko diriguje istragom. Ja u tome neću učestovati, dosta je više”, kazala je.

Na pitanje ko je dao nalog za hapšenje, Vidović je rekla: “U nalogu za hapšenje nije bio naveden činjenični osnov, pa čak ni u sudskoj odluci nije bio naveden, iako bi to u skladu sa zakonom trebalo biti. Ponašanje pravosudnih organa, ponašanje tužilaštva je vrlo zabrinjavajuće. Ovo se hapšenje već najavljivalo – najavio ga je i ministar sigurnosti Dragan Mektić, predsjednica Suda sjedila je u SIPA-i zajedno sa glavnim tužiocem kada je izdata glavna naredba za istražne radnje. Otkad predsjednici sudova sjede zajedno sa organima gonjenja? To je nezamislivo, to su skandali. Ako jedan Radončić, koji iza sebe ima moćni medij ovo doživljavava, onda zamislite šta će ‘obični’ građanin doživjeti“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.