UŽIVO: U Sarajevu komemoracija posvećena žrtvama Holokausta

Vijesti 27. jan 201611:22 > 12:08
N1

U organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Jevrejske zajednice BiH i Jevrejske opštine u Sarajevu danas se u glavnom gradu BiH održava komemoracija posvećena 27. januaru - Međunarodnom danu sjećanja na žrtve Holokausta. Događaj iz sale Jevrejske opštine možete pratiti uživo na N1.

Na komemoraciji u Sarajevu posvećenoj žrtvama Holokausta će govoriti Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo, Eli Tauber, savjetnik za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice BiH i Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Međunarodni dan sjedanja na žrtve Holokausta obilježava se 27. januara, čime se označava godišnjica oslobođenja koncentracionog logora Aušvic – Birkenau 1945. godine. Milione ljudi su nacisti i njihovi saradnici širom Evrope, u periodu između 1933. i 1945. godine, progonili, tretirali krajnje neljudski, lišili ih dostojanstva i na kraju ubili.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela zvaničnu Rezoluciju o obilježavanju toga dana. Rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta. Takođe, Rezolucija ohrabruje razvoj obrazovnih programa čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprečavanju genocida u budućnosti.

Događaj iz sale Jevrejske opštine možete pratiti UŽIVO na N1 televiziji i webu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.