Jevreji u BiH na rubu opstanka?

Vijesti 27. jan 201618:24 > 19:10
N1 / Ilustracija

Danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Na današnji dan, oslobođen je Auschwitz, jedan od najsvirepijih koncentracionih logora u kojem je ubijeno više od milion ljudi.

Kao posljedica stradanja u Drugom svjetskom ratu, u Bosni i Hercegovini broj Jevreja znatno se smanjio, a Jevrejska zajednica u cijeloj zemlji broji tek oko 1.000 članova.

Nekada dvadeset posto stanovništva Bosne i Hercegovine, danas nosi epitet “ostali”. Da li je jevrejska zajednica u zemlji na rubu opstanka?

Nažalost, Holokaust je učinio svoje. Svi dalji egzodusi, od rata 1992. godine do 1995. godine, za koji se nadam da se neće ponoviti, jevrejska zajednica je desetkovana i danas broji oko 1 000 ljudi u BiH, od toga 700-800 u Sarajevu“, rekao je Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske opštine u BiH.

Gradonačelnički mandat Emerika Bluma, književnost Isaka Samokovlilje, slikarstvo Danijela Ozme, muzika Oskara Danona … samo su neki od brojnih doprinosa jevrejske zajednice u javnom životu Bosne i Hercegovine. Nekadašnje Sarajevo imalo je mjesta za ukupno 10, privatnih i javnih sinagoga i za jedno od najvećih jevrejskih grobalja u Evropi. U vladajućem vrhu, danas ipak nema mjesta za ostale.

Govoriti o ustavnim problemima danas ne može niko. Čak ni sudije Ustavnog suda. Problem jednog političkog konsenzusa, koji je u ovom trenutku nemoguće da postignemo. Ako mislite na slučaj Sejdić-Finci i postizanje tog jednog demokratskog odnosa u BiH. To ćemo još morati pričekati. Međutim, ja smatram da i ako se donese jedan takav zakon i prihvati se odluka Sejdić – Finci, da ona u suštini neće mnogo promijeniti, ali ćemo imati određena demokratska prava, koja su nam sada ukinuta“, kazao je Eli Tauber, savjetnik za kulturu i vjeru jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine .

Uprkos zabrinjavajuće niskom prirodnom priraštaju, u prošla godina zabilježila je “baby boom”, koji se očekuje i u ovoj godini.

Naime, te godine rodilo se 10 beba. Mi smo vrlo ponosni, jer, to govori da imamo neki podmladak i da ova zajednica ima izvjesnu budućnost i da se neće tako brzo ugasiti, kako smo se mi bojali“, kazao je Eli Tauber.

Ukoliko se ovaj trend ne nastavi, Sarajevo bi moglo izgubiti epitet “evropskog jeruzalema”, a multuetnička slika zemlje samo uspomena na Bosnu i Hercegovinu nekada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.