Protesti širom BiH zbog zabrane nošenja hidžaba

Vijesti 01. feb 201615:43 > 15:49
Izvor: Anadolija

Povodom Svjetskog dana hidžaba širom BiH održani su mirne šetnjem u znak nezadovoljstva odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama.

“Moj hidžab -moj ponos“, “Moj hidžab -moje pravo“, “Ukidanje hidžaba je ukidanje identiteta“. Ovo su samo neke od poruka ispisanih na transparentima građanki i građana Mostara koji su danas polazeći sa Trga Musala kroz Fejićevu ulicu, pa kroz Staru gradsku jezgru, te prelaskom preko Starog mosta, te kroz Cernicu nazad do Musale ukazali svekolikoj javnosti svoj stav o odluci uvođenja zabrane nošenja hidžaba u javne ustanove i institucije.

Azra Hasanbegović, direktorica Udruženja Žene BiH, iako ne nosi hidžab je došla s namjerom da podrži žene u njihovom nastojanju da im se ne ukida pravo da nose marame.

“To je njihovo osnovno ljudsko pravo da se nose i oblače onako kako žele. To da im se zabran nositi hidžab je apsurd jer to nije vjersko obilježje, vjerska obilježja su mnogim uredima i trebaju se ukinuti. Znam žena koje su izuzetno pametne, nadarene i obrazovane, te radi na odgovornim položajima i sad da one moraju birati posao ili način odijevanja, zaista je apsurda nad apsurdima”, ustvrdila je Hasanbegović.

Zastupnica u Parlamentu Federacije BiH i doktorica medicine Selma Jakupović, na ovu šetnju je došla iz revolta na razne zabrane, navodeći kako zabranu hidžaba smatra zabranom slobode izražavanja.

“Ja sam za to da se ukinu vjerska obilježja u javnim institucijama, to je ono što treba, a ovo je isto kao da zabranite dugu ili kratku suknju, što je sloboda izražavanja“, kazala je Jakupović.

Udar na svoju osobnost osjetila je Ernesa Bihorac koja radi kao profesorica bosanskog jezika i književnosti i koja je i pokrenula peticiju protiv odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

“Želim pokazati da se građanke i građani BiH ne slažu sa ovom odlukom. Ovdje nije u pitanju samo vjerska sloboda, već općenito sloboda i identitet čovjeka da radi ono što on smatra da je za njega najbolje. Ova odluka se kosi sa samim Ustavom, jer Ustav nam garantira slobodu misli i izražavanja”, pojasnila je Bihorac.

Strahuje da bi se ova odluka kako kaže mogla verificirati i na druge institucije i na društveni sektor, te da bi i ona bila primorana prestati raditi u školi ukoliko se ne bi odrekla hidžaba.

“To je razlog zbog čega se bunimo, danas je to sud, a što će biti sutra“, pita se profesorica Bihorac otvarajući mogućnost stigmatizacije pokrivenih žena.

Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija

Navodi da “hidžab nije simbol, već identitet i pravo svakog čovjeka da ga nosi ako želi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook

Goražde

U organizaciji Asocijacije mladih u saradnji sa Asocijacijom žena Medžlisa Islamske zajednice danas je u Goraždu, povodom Svjetskog dana hidžaba (marame) organizirana Mirna šetnja za hidžab kojom su učesnici izrazili neslaganje sa odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama, javlja Anadolu Agency.

Članicama pomenutih udruženja, u mirnoj šetnji pridružio se i jedan broj građana Goražda.

Mirnom šetnjom od Trga branilaca Goražda do Islamskog kulturnog centra, Goraždanke i Goraždani protestirali su protiv odluke VSTV-a o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

„Želimo iskazati neslaganje sa novonastalom situacijom. Odluka VSTV-a BiH o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama jeste kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda i nije u skladu sa Evropskom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama. Da bi se ograničilo to pravo treba da bude donesen zakon, treba postojati legitiman cilj i mjera treba da bude proporcionalna cilju kojem se teži. Legitimni ciljevi su eksplicitno navedeni u stavu 2, članu 9, a to su pitanja javnog reda i mira, sigurnosti, morala, zdravlja, kao i slobode i prava drugih”.

Učesnici protesta u Goraždu uputili su apel i ostalim građanima da ne prihvataju pokušaje ukidanja osnovnih ljudskih prava, jer ako to učine danas, onda se trebaju upitati šta je slijedeće i šta ih čeka sutra.

Tuzla

Povodom Svjetskog dana hidžaba, grupa djevojaka i žena danas je na tuzlanskom Trgu slobode izrazila protest povodom usvajanja odluke o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Protest je organiziran s ciljem otklanjanja predrasuda i ukazivanja na problem sa kojim se susreću pokrivene žene, nakon što je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, usvojilo prema njihovom mišljenju, ˝razočaravajuću i diskriminatornu zabranu˝.

˝Strahujemo da bi se ova odluka, koja za sada važi za pravosudne institucije, mogla prenijeti i u druge državne ustanove. Studiram bosanski jezik i književnost u Tuzli i plašim se da po završetku studija neću moći raditi u školi zbog ove diskriminatorne i opasne odluke o marami˝, kazala je Amina Karić, jedna od učesnica protesta.

Karić smatra da odluka VSTV-a krši pravo muslimanki na slobodu vjerskog izražavanja.

˝Naša vjera nama propisuje pokrivanje maramom i mi se toga moramo pridržavati. Ovom prilikom želim naglasiti da ako nosimo maramu, to ne znači da ćemo nekom nešto nažao učiniti ili da ćemo zbog toga diskriminirati druge osobe˝, izjavila je Karić, dodajući da očekuje da će ˝sporna odluka biti poništena˝.