Podžo: Na planinu nikada ne idite sami

Vijesti 02. feb 201610:14 > 10:25
N1

Heroji iz sjene kako ih najčešće zovu - instruktori gorske službe spašavanja nerijetko su u situaciji da rizikuju svoje živote da bi spasili one koji se nađu u nevolji.

Sama obuka podrazumijeva sve doktrine spašavanja iz nesreća koje se mogu desiti na terenu kao što su alpinizam, speleologija, lavine, skijalište, potrage, topografija i orijentacija, prva pomoć.

Gost Novog dana bio je Adnan Podžo – instruktor gorske službe spašavanja.

Na pitanje da li poštujemo snagu koju imaju planine, bez obzira na vremenske uslove, Podžo je odgovorio: Oni koji su edukovani i planinare – itekako poštuju. Ipak, needucirani ne znaju da planina ima razne čudi, tj. pored lijepih ima i veoma ružne strane koje završavaju s tragičnim posljedicama.”

On je kazao da je trenutna zima specifična s obzirom na male količine snijega.

Bez obzira što nema mnogo snijega, tu je led. Ljudi koji bi bez adekvatne opreme krenuli u šetnju planinom kroz šumu ili na osvajanje nekog vrha imali bi poteškoća.”

Što se tiče bitnih pravila koje svako treba imati na umu prilikom odlaska na planinu jeste da se nikada ne treba kretati samostalno.

Jedno od pravila odlaska na planinu, i ljeti i zimi, jeste ne kretati se samostalno. Osobe uvijek trebaju imati nekoga uz sebe ko bi u slučaju nesreće mogao pozvati pomoć.”

Podžo je naglasio da Gorska služba spašavanja u BiH često sarađuje sa kolegama iz Hrvatske i Srbije.

Imamo kontakt s kolegama iz regije, a imamo i zajedničke akcije u pograničnim predjelima.”

Za akcije je veoma bitna oprema.

Jako je bitno da oprema bude moderna, sofisticirana i da se obnavlja. Hrvatska je daleko otišla ispred BIH po tom pitanju, a Srbija je bliže BiH.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.