Željko Ler: Virus svinjske gripe nema epidemijski potencijal

Vijesti 02. feb 201617:42 > 19:06
N1

U Kliničkom centru u Sarajevu do danas je registrovano 11 slučajeva infekcije virusom AH1N1. Jedan pacijent i dalje je životno ugrožen. Stručnjaci navode da nema razloga za paniku.

N1 saznaje da je najviše pacijenata zaraženih virusom AH1N1 iz Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Tamo nema adekvatnih uslova za dijagnostiku i prevenciju, te su prebačeni na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Pacijent iz Zenice i dalje je životno ugrožen. Ostali pacijenti sa virusom tzv. svinjske gripe, među kojima ima kritičnih slučajeva, smješteni su na infektivnoj klinici.

“Svi hospitalizirani pacijenti su pod nadzorom ljekara i pod adekvatnom terapijom. Što se tiče težih slučajeva opet izdvajamo pacijenta iz Zenice koji je smješten i liječi se na Jedinici internističke intenzivne terapije. On je životno ugrožen i ljekari mu se bore za život”, rekla je Muamera Šehić, glasnogovornica UKCS-a.

Razloga za strah i paniku nema, poručuju u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.

“Ništa nepoznato se ne dešava. Dakle, virus je i očekivan, čak i ranije nego se pokazalo na terenu. U svakom slučaju ovo trenutno nema epidemijski ili pandemijski potencijal. Naše stanovništvo već ranije je suočeno sa ovim virusom tako da to garantira određenu vrstu kolektivnog imuniteta”, tvrdi epidemiolog Željko Ler.

Period je virusa gripe, građani se trebaju pridržavati određenih uputstava. Tu su prije svega opšta i lična higijena, izbjegavanje gužvi i dužeg boravka na otvorenom. Virus dospijeva u tijelo udisanjem kontaminiranih kapljica ili prijenosom rukama u oči, nos ili usta. Simptomi su slični kao kod virusa gripe. Građani nisu naročito zabrinuti.

Jedna od prioritetnih mjera zaštite je vakcinacija. U Bosni i Hercegovini se na godišnjem nivou nabavi desetine hiljada vakcina za prevenciju virusa gripe. Međutim, znatan dio nakon sezone često ostane neiskorišten, te se za njihovo uništavanje mora izdvojiti dodatni novac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.