Priroda gubi bitku: Jezera Bardače pretvorena u kukuruzište

Vijesti 02. feb 201618:44 > 19:36
N1

Da prirodni resursi gube bitku pred ekonomskim interesima dokaz je ekološki rezervat Bardača. Povodom svjetskog Dana močvara ekipa N1 posjetila je Bardaču, jedan od tri močvarna rezervata u Bosni i Hercegovini.

Bardača, barski rezervat na ušću Vrbasa u Savu, kompleks je na kojem se nalazilo 11 jezera koji služili kao ribnjaci. Danas ih je samo dva. Ostala su isušena i pretvorena u poljoprivredne površine.

Nekadašnje jezero Lug, stanište šarana, soma, tostolobika i drugih vrsta ribe koje žive u slatkim vodama, pretvoreno je u kukuruzište. Bogatstvom ribnjaka hranilo se oko 180 vrsta ptica. Danas, tek po neka proleti. 

“Čitava Bardača koja je nekada nosila status specijalnog rezervata više nije ni blizu toga. Ribljih vrsta nema osim u ovim jezerima koja su opstala. Smanjio se riblji fond samim tim i broj ptica, ptice neće biti tamo gdje nema hrane”, kaže Viktor Bijelić iz Centra za životnu sredinu

Ribnjak Bardaču od 2003. godine preuzelo je preduzeće Agroimpex. Sušne godine i nedostatak vode u jezerima, ali i ograničeno tržište su pokazali da je ribarstvo ekonomski neisplativo. Uzgoj se sveo na dva ribnjaka.

“Ribnjak Bardača imao je snabdijevanje vode iz Vrbasa i taj dotok je 70-ih godina prekinut i oni su napravili neke pumpe kao alternativno rješenje, ali tu nema dovoljno vode i drugi problem je što nemate kome ribu prodati ako je već proizvedete nema tržišta”, kaže Nikola Vukelić iz Agroimpexa.

Iako je na listi međunarodno važnih močvara, Bardaču entitetska Vlada nikada nije proglasila zaštićenim područjem.

“Zašto i gdje je ta procedura zaštite stala ja ne znam. Vjerovatno su to neriješeni imovinskopravni odnosi i proces privatizacije koji se tada vodio. Mi smo svojim poslom utvrdili tada da ovo područje ima vrijednosti zbog kojih treba da bude zaštićeno”, tvrdi Dragan Kovačević iz Zavoda za kulturno-historijsko nasljeđe RS.

U kanalu rječice Stublaje ribari su danas lovili ovoliku crvenperku koja bi inače dostigla težinu do jedan kilogram.

“Momentalno ide crvenoperka, kostreši, a hvatamo i štuke i somiće, ima razne ribe”, kaže Vida Safirovski.

Hutovo blato, Livanjsko polje i Bardača su tri lokacije u Bosni I Hercegovini koje imaju status vlažnih staništa. Rijetkost ovakvih područja ekolozima ulijeva nadu da će nadležni stati u zaštitu ovog rezervata na sjeveru Bosne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.