Poslanička pitanja: Kladionice, deponije i održavanje cesta

Vijesti 03. feb 201613:16 > 13:19
N1

Poslanik Amir Zukić (Stranka demokratske akcije) traži od Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine tačne podatke o prihodima kladionica u prošloj godini, kao i predlaganje zakona koji će kladionice učiniti PDV obveznicima, a novac od tako dobivenih budžetskih prihoda propisati za sportske djelatnosti djece i omladine.

Zukić ističe da je prema jednom statističkom podatku, Bosna i Hercegovina zemlja s najviše kladionica u Evropi.

Pitanje-inicijativu o kladionicama Zukić je postavio na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta tokom uobičajenog jednosatnog termina rezervisanog upravo za poslanička pitanja i incijative.

Podnio je još jednu, tematski potpuno drugačiju inicijativu, da država subvencionira pojedince koji se odluče na individualnu proizvodnju energije solarnim putem.

Jednu od brojnih drugih poslaničkih incijativa na ovoj sjednici podnijela je Zukićeva stranačka koleginica Kenela Zuko. Traži da Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH povuče odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama.

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH Enver Bijedić postavio je jedno od pitanja Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija. Interesuje ga, rekao je, zašto pri odobravanju tendera za nabavku soli za zimsko posipanje cesta nije vođeno računa o domaćoj bh. firmi Solana iz Tuzle čija so se koristi i za zimsko održavanje cesta u Austriji, Švicarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj? Posao je pripao jednoj egipatskoj firmi koja zapošljava svega šest ljudi a ovdje je riječ o 7.000 tona soli, tvrdi Bijedić.

Član Demokratske fronte u Predstavničkom domu Dževad Adžem, poslanik iz Goražda, pita kada će Vlada FBiH utvrditi kriterije i alocirati kantonima novac iz sume od 16 miliona KM koja je ukupni odobreni iznos u ovogodišnjem federalnom budžetu namijenjen za podršku nižim nivoima vlasti.

Adžem ističe da dosad nije određeno koliko će kojem kantonu pripasti od te sume i dodaje da će, u slučaju daljnjeg izostanka novca, kolateralna šteta u Bosanskopodrinjskom kantonu biti građani.

Alma Arnaut, poslanica Bosanskohercegovačke stranke – Sefer Halilović, inicirala je uklanjanje deponije smeća udaljene, kako je rekla, manje od 500 metara od centra Konjica. Ona kaže da stanovnici ovog gradića već tri godine trpe nesnosan smrad od tog odlagališta.

Prema ustaljenoj praksi, odgovore na poslanička pitanja dostavljaju naknadno, nakon određenog vremena, institucije kojima su postavljena, a poslanici se potom u Parlamentu izjašnjavaju da li su zadovoljni odgovorima ili ne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.